Kerken in Aktie

Datum: 07/06/2002
Kerkinactie ontmoet Nederlands solidariteitscomité met Turkije Kerkinactie ontving op haar kantoor in het landelijk dienstencentrum van de Samen op Weg-kerken deze ochtend twee vertegenwoordigers van het Nederlandse Solidariteitscomité Dep-Ders. Het comité overhandigde een bos bloemen als een symbool van haar ontevredenheid over het hulpbeleid van Kerkinactie in Turkije na de aardbeving in 1999. Er volgde een kort gesprek. Op 13 juni a.s. vindt een tweede, inhoudelijk gesprek met het comité plaats. Deze ontmoeting stond reeds geagendeerd.

In het meningsverschil tussen Kerkinactie met het Solidariteitscomité onderstreept Kerkinactie de volgende punten:


- Kerkinactie is verantwoordelijk voor de besteding van middelen die bestemd zijn voor hulpverlening na de aardbeving in Turkije. De middelen zijn afkomstig uit de opbrengst van de nationale actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in 1999 en bijdragen van eigen donateurs en collectes in de Samen op Weg-kerken.


- De gelden uit de nationale actie - Kerkinactie ontving hieruit 5,5 miljoen euro - zijn door Kerkinactie volledig besteed en bestemd. Middelen uit eigen werving (1, 3 miljoen euro) zijn eveneens bestemd. Naar verwachting bouwt Kerkinactie haar programma voor noodhulp in Turkije midden volgend jaar af.


- Eind 2001 liepen de contracten met zeven Dep-Ders (Verenigingen van slachtoffers) af. Vier Dep-Ders dienden nieuwe projectvoorstellen in bij Kerkinactie. Uit de media moest Kerkinactie vernemen dat drie Dep-Ders een conflict hadden met Kerkinactie en geen voorstellen tot verdere hulpverlening bij Kerkinactie in wensten te dienen. Kerkinactie respecteert deze wens en is bereid om met deze Dep-Ders in gesprek te gaan om over de onvrede te praten. Twee hebben hierop positief gereageerd.


- Het solidariteitscomité in Nederland wil bemiddelen in de breuk tussen de Depders en Kerkinactie. Kerkinactie ziet hiertoe geen aanleiding, omdat de organisatie in Nederland en de particuliere organisaties in Turkije dragen een eigen verantwoordelijk voor het programma in Turkije en de hun toevertrouwde gelden.

Op de website van Kerkinactie (pagina Actueel) staat een actueel overzicht van hulpprogramma in Turkije. U kunt dit daar downloaden als Word document.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap 't Gilde, telefoon (030) 880 14 62.
kerken en organisaties in Nederland.