KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Nederlandse top strijdt om nationale springtitel in Hoofddorp

12-6-2002

Van 13 tot en met 16 juni 2002 vindt het Nederlands Kampioenschap Springen plaats in Hoofddorp. Het belooft een spannende strijd te worden met een kwalitatief zeer sterk deelnemersveld. Vrijwel het gehele A-kader zal deelnemen in Hoofddorp. Olympisch Kampioen Jeroen Dubbeldam, Olympische zilveren medaillewinnaar Albert Voorn, titelverdedigster Angelique Hoorn, Wout Jan van der Schans en Eric van der Vleuten verschijnen aan start. Uit deze A-kaderleden zal in september een team geselecteerd worden dat ons land gaat vertegenwoordigen op de Wereldruiterspelen in het Spaanse Jerez de la Frontera.

Angelique Hoorn en Hascal zullen uiteraard proberen hun nationale titel te verdedigen die zij vorig jaar in Mierlo mochten binnenhalen. Hoorn heeft de laatste tijd sterk gepresteerd en was onder meer dit seizoen al winnares van de Grote Prijs in het Franse La Baule én in het Duitse Mannheim.

Naast deze ruiters uit het A-kader, zullen diverse andere topruiters, waaronder Nederlands en Europees Kampioen bij de Young Riders Gert-Jan Bruggink, een gooi doen naar de titel.

Met het oog op de Wereldruiterspelen in Jerez is Hoofddorp een belangrijke wedstrijd voor bondscoach Bert Romp. Romp: Hoofddorp is een belangrijk concours in de voorbereiding naar Jerez. Ik kan hier de top op één plaats bij elkaar aan het werk zien, wat de observatie en beoordeling makkelijker maakt. Verder zal de strijd om de titel op dusdanig niveau zijn, dat ik een goede inschatting kan maken voor Jerez.

Het NK Springen wordt over drie opeenvolgende dagen verreden. De nationale titelstrijd vangt, na een inloopronde op donderdag, op vrijdag officieel aan met een snelheids- en wendbaarheidwedstrijd (hoogte 1.50m). Op zaterdag vindt het tweede onderdeel, een 1.50m parcours over twee manches plaats. Zondag zal de titelstrijd beslist worden met een 1.60m parcours over twee manches.

Het Nederlands kampioenschap zal dit jaar voor het laatst plaatsvinden in Hoofddorp. Vanaf 2003 zal de nationale titelstrijd in het Brabantse Mierlo plaatsvinden. Het Concours Hippique Hoofddorp, dat al een 92-jarige geschiedenis kent, heeft dit jaar een extra feestelijk tintje. Naast dit NK, dat overigens voor de vierde maal in Hoofddorp plaatsvindt, vinden ook diverse andere wedstrijden en shows plaats. Zo maakt het concours deel uit van de feestelijkheden rondom het 150 jarig bestaan van de Haarlemmermeerpolder.

Dat betekent o.a. een uniek Hongaars showprogramma op vrijdagavond 14 juni. Bovendien heeft Rabobank Haarlemmermeer het concours aangegrepen om de regionale bevolking op zaterdagavond 15 juni te trakteren op een show met onder meer clinics van Anky van Grunsven en Piet Raymakers. Verder zijn er diverse wedstrijden, waaronder de Nissan/KNHS_Challenge, de Akzo Nobel/ Intervet Cup en voor de ponyspringtop de finale van de Heijdens Textiel Trophy.

De toegang tot het concours is gratis. Voor meer informatie en uitslagen tijdens het evenement: www.concourshoofddorp.nl en www.paardensport.nl

Historie Nederlandse Kampioenen Springen:

2001 Angelique Hoorn

2000 Albert Voorn

1999 Ben Schröder

1998 Jos Lansink

1997 Jos Lansink

1996 Piet Raijmakers

1995 Jos Lansink

1994 Jos Lansink

1993 Jos Lansink

1992 Jos Lansink

1991 Jos Lansink

A-kader Senioren Springen:


1. Jeroen Dubbeldam



2. Emile Hendrix



3. Angelique Hoorn


4. Wout Jan van der Schans


5. Jan Tops


6. Eric van der Vleuten


7. Albert Voorn

kaders: zie ook www.paardensport.nl, sectie topsport

Deelnemerslijst NK

Vanaf 12 juni op de KNHS website www.paardensport.nl (bij het topsport/wedstrijdsportnieuws)

Bron: KNHS / Christa van Duin