Gemeente Brielle


Archeologisch onderzoek terrein Heymans

13-06-2002

Rapport over archeologisch onderzoek terrein Heymans

Door het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van de Gemeentewerken Rotterdam (BOOR) is in opdracht van de gemeente Brielle een archeologisch onderzoek uitgevoerd ter plaatse van Maarland NZ 87 en langs de Kruithuisstraat. Over dit onderzoek is onlangs een rapport verschenen. Het ligt ter inzage in de Openbare Bibliotheek en in het stadskantoor tijdens de openingsuren.

Aanleiding van het onderzoek is de geplande woningbouw op het voormalige Heymansterrein. Door het bouwen en archeologie op elkaar af te stemmen is een deel van de geschiedenis van Brielle vastgelegd voor volgende generaties, terwijl de bouw gewoon door kan gaan.

Locatie Maarland NZ 87.
Het onderzoek aan de Maarland NZ 87 heeft de opbouw en fasering van de dijk aan de Noordzijde van de Maarlandse haven goed in beeld gebracht, maar de verkregen archeologische gegevens waren ontoereikend om de historische datering van de dijk ('al vroeg in de 13e eeuw') aan te scherpen. Het volgende wordt geconcludeerd:

1.Voorafgaand aan de aanleg van de dijk, is sprake van een soort egalisatie van het terrein.

2.Vervolgens wordt de dijk opgeworpen tot een hoogte (op dit moment nog) van circa 2,5 m. De ophoging bevat aardewerkfragmenten uit de 10e
- 12e eeuw (en enkele fragmenten uit de Romeinse Tijd). Het vondstmateriaal moet zich hebben bevonden in de aangevoerde grond. De eerste bewoningssporen op dit deel van het dijklichaam dateren vanaf de 14e eeuw. De datering van de dijk is op basis van de archeologische gegevens niet verder in te kaderen dan na de 10e -12e eeuw en voor (of vroeg in) de 14e eeuw.

3.De dijk bevat vondsten en vondstcomplexen uit de 14e eeuw tot en met de 19e en 20e eeuw; zij weerspiegelen de bewoning op de dijk langs de haven gedurende al deze eeuwen.

4.Het aangetroffen aardewerk - veel rood - en de afwezigheid van glas wijzen erop dat we de bewoners ter plaatse tot de 'gewone man' moeten rekenen en zeker niet tot de sociale elite van de stad.

Locatie Kruithuisstraat.
Tijdens de sanering van het terrein zijn bakstenen funderingsresten aangetroffen. De resten betreffen muurwerk van 15m. lang aan de westzijde en twee haaks daarop staande zijmuren. De zijmuren waren over een lengte van 8m. zichtbaar; het vervolg van dit muurwerk en het afsluitende muurwerk aan de oostzijde liggen mogelijk onder de Kruithuisstraat. Binnen het muurwerk bevinden zich twee poeren; een mogelijke derde poer is niet aangetroffen. Op basis van het baksteenformaat en de gevonden aardewerkfragmenten is een datering in de 16e eeuw goed mogelijk. Het geheel wijst op een groot gebouw van 15m bij minimaal 8 m met poeren. Er moet gedacht worden aan een gebouw met een publieke functie of een bedrijfsruimte, voor opslag bijvoorbeeld. Historische gegevens om het gebouw te duiden zijn niet voorhanden.

terug naar de vorige pagina