Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

CENTRAAL ORGAAN OPVANG ASIEL

COA in hoger beroep tegen uitspraak rechtbank Assen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat in hoger beroep bij de Raad van State tegen de uitspraak van de rechtbank Assen over de bouw van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de A.G. Bellstraat in Hoogeveen. De rechtbank verklaarde op 1 mei 2002 het beroep van het COA tegen de intrekking van de bouwvergunning door de gemeente ongegrond. De uitspraak van de rechter is gebaseerd op de Wet geluidhinder (Whg) en de luchtvaartwet. Volgens deze wetgeving is de bouw van woningen binnen een bepaalde zone rond een vliegveld niet toegestaan.
Het COA is van mening dat de rechtbank ten onrechte overweegt dat een AZC dient te worden beschouwd als een woning in de zin van artikel 1 lid 1 Wet geluidhinder (Wgh). Volgens het COA is een AZC een verblijfsinrichting voor tijdelijke duur en logies. Asielzoekers verblijven hier een korte periode totdat beslist is op hun asielprocedure.
Het COA en de gemeente Hoogeveen blijven vasthouden aan de gewenste locatie voor een AZC aan de A.G. Bellstraat.
Locatie Fokkerstraat
Gezien de lange proceduretijd hebben het COA en de gemeente Hoogeveen eind mei 2002 besloten het Onderzoeks- en opvangcentrum (OC) aan de Fokkerstraat niet langer open te houden. Deze locatie werd, ondanks de gemeentelijke vergunning tot medio 2000, al langer door de gemeente gedoogd vanwege de plannen voor een AZC aan de A.G. Bellstraat. De afspraak was het OC pas te sluiten als het nieuwe AZC open zou gaan.
Het COA opent begin augustus een AZC in Meppel. De bewoners en het personeel van het OC zullen meeverhuizen naar Meppel en eventueel andere centra.

---

--
Noot voor de redactie (