VNP

Explosie oud papierprijzen leidt tot kostenverhoging

Explosie oud papierprijzen leidt tot kostenverhoging voor de papier- en kartonindustrie

De prijzen van oud papier zijn in de eerste helft van 2002 explosief gestegen. De sterkste stijging vond volgens de Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken met name in het tweede kwartaal van dit jaar plaats. De huidige prijzen liggen ruim twee keer zo hoog als aan het begin van het jaar. De papier- en kartonindustrie wordt hierdoor geconfronteerd met hogere inkoopsprijzen. De leden van de VNP maken momenteel voor 77% van haar grondstoffen gebruik van oud papier.

Volgens de VNP is de belangrijkste oorzaak van de prijsstijging dat het aanbod van oud papier achterblijft bij de vraag. Door de afkoeling van de economie wordt minder papier in Nederland gebruikt. De kranten zijn dunner en er worden minder reclamefolders gedrukt. Hoewel het inzamelpercentage blijft stijgen is het effect van het mindere verbruik zodanig dat per saldo er minder oud papier beschikbaar is. Dit terwijl de vraag naar oud papier blijft stijgen door uitbreiding van de productiecapaciteit in Europa en een aantrekkende vraag uit het Verre Oosten.

De VNP wil dat gemeenten de inzameling van oud papier verder intensiveren. Hoewel Nederland een van de koplopers is op het vlak van recycling, kan ook hier met name in de grote steden de inzameling worden verbeterd.

De Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken is de brancheorganisatie van de Nederlandse papier- en kartonindustrie met totaal 27 fabrieken. Door 6400 medewerkers wordt jaarlijks ruim 3.2 miljoen ton papier en karton geproduceerd. De omzet ligt rond de 2.2 miljard euro.