VERENIGING GOLFKARTON

Golfkartonindustrie: explosieve stijging grondstoffenprijzen

Persbericht
Hoofddorp, 13 juni 2002

GOLFKARTONINDUSTRIE GECONFRONTEERD MET EXPLOSIEVE STIJGING VAN

GRONDSTOFFENPRIJZEN.

De golfkartonindustrie kampt met een explosieve stijging van grondstoffenprijzen die zowel de gerecyclede als andere papiersoorten treffen. Met name de ontwikkeling aan de oud-papierkant, waarvan de prijzen tussen maart en juni met 130-150% zijn gestegen, leiden tot een kostenstijging van de verpakkingspapieren. Ook andere kosten zoals arbeids- en energiekosten zijn gestegen. Deze ontwikkelingen maken de golfkartonverpakkingen aanzienlijk (15-20%) duurder. Ook massiefkartonnen verpakkingen worden met dezelfde ontwikkelingen geconfronteerd. Golfkarton bestaat voor 75% uit gerecyclede papiersoorten, massiefkarton voor bijna 100% uit oud papier.

Deze boodschap werd overgebracht door de heer W. Hoebert, voorzitter van de Vereniging Golfkarton tijdens een persbijeenkomst vanochtend in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.
Volgens de heer Hoebert worden deze ontwikkelingen veroorzaakt door het achterblijvende aanbod van oud papier in Europa bij een stabiele tot toenemende wereldvraag. Ook spelen de gedaalde voorraden in de afgelopen maanden een rol.

Gunstige stemming in Europese Parlement goed voor recyclebare verpakkingen
De heer Hoebert haalde ook een positief aspect van deze ontwikkeling aan: gerecycled papier en karton zijn grondstoffen voor maatschappelijk gewaardeerde producten en het loont om de inzameling verder op te voeren. Dit is van belang als op 18 juni a.s. in het Europese Parlement wordt gestemd voor wijzigingen van de Europese Richtlijn voor Verpakkingen en Verpakkingsafval uit 1994. Met acceptatie van de voorgestelde wijzigingen komt een einde aan de jarenlange discriminatie van recyclebare verpakkingen ten opzichte van plastic kratten op het gebied van milieubeleid.

Golfkarton is de meest gebruikte transportverpakking. Bijna de helft is bestemd voor de verpakking van voedingsmiddelen (groenten en fruit, kruideniersproducten). Een belangrijke factor in de voedingsmiddelenindustrie is de garantie, dat voedingsmiddelen voedselveilig en hygiënisch worden geproduceerd. Ten behoeve hiervan heeft de golfkartonindustrie een hygiënecode ontwikkeld voor het voedselveilig produceren van de verpakking.