Actueel

COLLEGE VAN BEROEP VOOR HET BEDRIJFSLEVEN

Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 13-06-2002

No.16 van 13.6.2002

college van beroep voor het bedrijfsleven

PERSBERICHT

KLACHT VAN PEPER IN HOGER BEROEP GEGROND

De klacht van dr. A. Peper tegen drie accountants die onderzoek hadden verricht naar uitgaven van bestuurders van Rotterdam, is vandaag in meer onderdelen gegrond verklaard dan vorig jaar door de raad van tucht was beslist. Dit blijkt uit de uitspraak die het College van Beroep vandaag deed op het hoger beroep tegen die beslissing van de raad van tucht voor registeraccountants. Bovendien is de drie accountants de maatregel van berisping opgelegd.

Het College van Beroep oordeelde de klacht dat de rapportage van de accountants onvolledig en onjuist was, gegrond. Uit de conclusies van de accountants lijkt te volgen dat Peper bepaalde uitgaven niet in functie, maar privé heeft gedaan, waarmee de indruk kon ontstaan dat Peper ernstig onrechtmatig heeft gehandeld. Een conclusie in die richting vindt geen grondslag in het feitelijk resultaat van hun onderzoek.

De accountants hadden de verzamelde feiten beter moeten verifiëren en hebben verzuimd vast te stellen, dat op onderdelen nader onderzoek noodzakelijk was. Hierbij speelt dat zij er onvoldoende rekening mee hebben gehouden, dat Peper niet tot medewerking aan hun onderzoek was verplicht.

Ernstig tekort geschoten zijn de accountants in de verwoording en presentatie van hun bevindingen. Hierdoor kon rond het verslag van hun onderzoek een sfeer van verdachtmaking ontstaan met mogelijke schade aan de reputatie van individuele bestuurders.

De volledige tekst van de uitspraak van het College van Beroep, is in de loop van donderdag 13 juni te raadplegen op www.rechtspraak.nl onder nummer AWB 01/257 en 01/534, en is verkrijgbaar bij de afdeling documentatie, telefoon 070 - 3813944.