Ingezonden persbericht


Persbericht

Tijger in de klas!

Tegenwoordig kun je via internet met één muisklik virtueel de wereld over reizen. Vroeger was het veel moeilijker kennis te vergaren over de wereld, de natuur en de mens. Belangrijke kennisbronnen waren toen de natuurhistorische verzamelingen, de rariteitenkabinetten' uit de 17e en 18e eeuw. Het Natuurmuseum Nijmegen toont met de expositie Tijger in de klas! deze natuurhistorische verzamelingen, die een belangrijke rol speelden in het natuur-onderwijs. De collectie van het Natuurmuseum omvat ongeveer 15.000 objecten afkomstig uit oude schoolverzamelingen, zoals die van de Nijmeegse- en Stedelijke Scholen-gemeenschap en het Canisiuscollege. Een van de topstukken is de opgezette tijger uit 1907, die in de vorige eeuw een opvallende rol speelde in het natuuronderwijs van het Henricus Blindeninstituut. De expositie Tijger in de klas! is in het Natuurmuseum Nijmegen te zien van 30 juni tot en met 3 november 2002.

Het klassieke schoolkabinet vormt een grote parade van dieren, planten en fossielen. In de expositie zijn allerlei opgezette dieren te zien, zoals een jaguar, een miereneter, een varaan en een ijsbeer. Typerend zijn de vloeistofpreparaten: dieren, planten en menselijke preparaten werden op sterkwater gezet. Zo is er een pipapad, een zeemuis en een krokodil. Ook allerlei volkenkundige voorwerpen en grondstoffen uit missieposten en voormalige koloniën ontbraken niet in een schoolverzameling. Net als antieke leskistjes over bijvoorbeeld de zijderups en het insectenleven in het water. In de expositie zijn klassieke wandkaarten van planten en dieren te zien van de bekende tekenaar Koekkoek. Ook is er een echte toverlantaarn uit 1880 te zien. Dit was destijds een veelgebruikt hulpmiddel in het onderwijs. Uit de fotowinkel van C.A.P. Ivens zijn glasplaatjes voor zo n toverlantaarn te zien. Verder is er een eregalerij met de bekende werken van belangrijke biologen zoals Darwin en Linnaeus.

In de tentoonstelling zijn ook enkele nieuwe aanwinsten te zien. Een inventarisatie onder 70 scholen in de provincie Gelderland leverde naast een complete schoolverzameling een mammoetwervel, een schedel van een wolharige neushoorn en een zeldzame condor op. Schoolverzamelingen behoren tot ons cultureel erfgoed. Zij illustreren een lange traditie van verzamelen, conserveren en presenteren. De aanleiding voor deze expositie is de zorgelijke situatie waarin veel schoolverzamelingen verkeren. Aan bod komt onder meer het behoud en beheer van verzamelingen, en bedreigingen als insectenvraat en vocht. Voor kinderen is er een doe-hoek over verzamelen en een speurtocht met opdrachten. Een tentoonstelling dus voor iedereen die ons culturele erfgoed een warm hart toedraagt! De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de Mondriaan Stichting en de NCDO.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024-3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt ¬ 2, - voor volwassenen en ¬ 1,50 voor kinderen en 65+. MJK is geldig. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmuseum.nl/.

Geachte redactie, wilt u zo vriendelijk zijn om dit persbericht in uw blad op te nemen? Voor foto s en meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR, telefoon 024-3297070. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Yvonne Bloemena
PR-medewerker

Natuurmuseum Nijmegen
Gerard Noodtstraat 121
6511 ST Nijmegen
Tel. 024 - 3297070
Fax. 024 - 3297079
pr@natuurmuseum.nl
Surf eens naar www.natuurmuseum.nl