Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 25

Debat in de Museumnacht: Cultuur is nachtwerk

'Alle kranten,' zo schrijft Henk van Gelder in NRC Handelsblad op 10 mei jl., 'hebben een dagelijkse kunstpagina met nieuws, kritieken, interviews en reportages. Ook opiniebladen en de radio doen mee. Alleen de televisie blijft achter.' Is het zo dat de publieke omroep kunst en cultuur negeert? TUMULT organiseert samen met de Publieke Omroep een debat in de Museumnacht op 22 juni. Het debat vindt plaats in het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4, aanvang 21.30 uur.

Deze en meer vragen zullen tijdens de Utrechtse museumnacht besproken worden door cultuurliefhebbers, beleids- en programmamakers van de publieke omroep en het publiek. Er vinden drie discussieronden plaats:
21.30 uur: Cultuur op TV: te laat, te weinig, teveel hetzelfde? In deze eerste ronde kruisen Henk van Gelder (cultuurcriticus voor o.a. NRC Handelsblad) en Matthijs van Nieuwkerk (netcoördinator Nederland 3 en en presentator De Gids -VARA) de degens. 22.15 uur: Tussen wetten en wensen; wat is mogelijk en wat willen we op TV? Het panel bestaat in deze ronde uit Willemiek Seligmann, directeur Netwerk Scenarioschrijvers , Naima Azough, Tweede kamerlid Groen Links voor oa. mediabeleid, en Ted Mooren, hoofd drama TROS , o.a. Kunst omdat het Moet. 23.00 uur: Kunst en Kitsch: elitaire kunstprogramma's of cultuur voor een groot publiek? In de derde ronde debatteren Petra Vermeulen, directeur Kunstkanaal, Femie Willems, directeur Nederlands Instituut voor Filmeducatie, en Wim Weijland, hoofd Kunst-en Cultuurprogrammering AVRO: radio, tv en internet, o.a. Tussen Kunst en Kitsch.De presentatie van de avond is in handen van Samira Abbos, presentatrice en programmamaakster van Multiculturele Televisie Nederland.

Natuurlijk staat het vrij om slechts een ronde bij te wonen. De toegang voor het debat is vrij. Voor andere activiteiten in de Museumnacht kunt u een passe-partout kopen bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4, waar ook het debat plaatsvindt. Voor meer informatie over de Museumnacht .Vanaf begin juni ligt de programmakrant op openbare plekken in Utrecht.

In samenwerking met Publieke Omroep nl
De publieke omroepen hechten grote waarde aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid: "Wij willen de rol spelen van een marktplein, waar alle groeperingen uit Nederland elkaar ontmoeten (..)Tegelijkertijd zijn we de grootste schouwburg, concertzaal, bioscoop, school, kerk/moskee/tempel en het grootste stadion van het land. De mogelijkheden die dat biedt om een rol van betekenis te spelen in het maatschappelijke en culturele leven willen wij ten volle benutten onder andere in de vorm van een publieksdebat.

Het debat vindt plaats in het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4 te Utrecht. Aanvang 21.30 uur. Toegang vrij. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht