CDA

Nieuw kabinet gaat taken en bevoegdheden gekozen burgemeester bepalen

Het nieuwe kabinet zal bepalen welke taken en bevoegdheden de gekozen burgemeester krijgt. Dat hebben CDA, LPF en VVD woensdag 12 juni jl. afgesproken. Twee weken geleden kwamen de onderhandelaars Jan Peter Balkenende (CDA), Mat Herben (LPF) en Gerrit Zalm (VVD) al overeen dat de burgemeester in de toekomst gekozen zal worden.

In afwachting van de burgemeestersverkiezing willen de drie onderhandelaars af van de huidige praktijk, waarbij de gemeenteraad twee kandidaten voordraagt aan de minister van Binnenlandse Zaken. "Het systeem zoals we dat nu kennen vind ik niet gelukkig omdat er minder kandidaten beschikbaar zijn. Daarom willen we af van dat Paarse compromis'', aldus Balkenende. De drie partijen kwamen dit gisteren overeen. Dat betekent dat de minister van Binnenlandse Zaken de burgemeester benoemt in gemeenten tot 50.000 inwoners, en het kabinet beslist over benoemingen in grotere gemeenten. In beide gevallen komt de gemeenteraad met een enkelvoudige voordracht die door de minister gevolgd zal moeten worden. Feitelijk dus een door de gemeenteraad gekozen burgemeester..

CDA-leider Balkenende kondigde verder aan dat het nieuwe kabinet gaat onderzoeken hoe er departementen eventueel samengevoegd zouden kunnen worden. Uitvoering daarvan komt echter pas in een volgende periode. "Dit kabinet moet snel resultaten laten zien en moet zich dus niet verliezen in allerlei organisatorische discussies", aldus Balkenende.