PLATFORM NEDERL. LUCHTVAART

Ruim 5000 bezoekers op Young Eagles Dagen 2002


In de maanden juni en september zullen ruim 5000 kinderen en hun ouders de Young Eagles Dagen (YED) op zes vliegvelden in Nederland bezoeken. Op deze dagen geven de vliegvelden inzicht in hun werkzaamheden en bieden ze de kinderen een rondvlucht aan.

De vliegvelden nodigen voor de YED schoolkinderen uit van basisscholen uit de omgeving van het vliegveld. Zij krijgen een grondprogramma en een rondvlucht aangeboden. Ook de ouders of begeleiders worden uitgenodigd, maar zij kunnen alleen het grondprogramma volgen. De invulling van het programma verschilt per vliegveld, maar het doel is hetzelfde: inzicht geven in de activiteiten en werkzaamheden van het vliegveld. Zo krijgen de bezoekers van Rotterdam Airport demonstraties te zien van de Brandweer en de Marechaussee en kunnen ze een informatiemarkt bezoeken.

De YED komen oorspronkelijk uit Amerika waar ze door de Experimental Aircraft Association (EAA) zijn bedacht. In 1997 is het project door vliegveld Teuge naar Nederland gebracht. Het hoofddoel is jonge mensen kennis te laten maken met de luchtvaartwereld. Verder is het de opzet voor 17 december 2003 één miljoen kinderen wereldwijd als recordpoging hun luchtdoop te hebben gegeven. Dan is het namelijk precies honderd jaar geleden dat de gebroeders Wright de eerste succesvolle gemotoriseerde vlucht volbrachten. De recordpoging wordt opgenomen in het grootste vlieglogboek ter wereld, waar op dit moment 791.143 namen van kinderen en de gegevens van hun luchtdoop zijn geregistreerd.

De namen en de data van vliegvelden die dit jaar een Young Eagles Dag organiseren zijn:
Teuge Airport 15 juni 2002
Rotterdam Airport 29 juni 2002
Vliegveld Seppe 22 juni 2002
Vliegveld Ameland 22 juni 2002
Maastricht Aachen Airport september 2002
Lelystad Airport 7 september 2002