Provincie Limburg

Vergrijzing in Limburg biedt perspectief

ETIL-rapportage 'Limburg in beeld 2002'

De vergrijzing van Limburg biedt ook economische kansen. Vergrijzing is eerder een uitdaging dan een probleem. Er is geen sprake van één uniforme groep ouderen. Door de groep ouderen meer bewust en genuanceerd te benaderen, is het voor overheid en bedrijfsleven mogelijk om meer rekening te houden met de mogelijkheden, kansen en beperkingen van deze bevolkingsgroep.
Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het jaarlijkse ETIL-rapport 'Limburg in Beeld'. Dat rapport werd vandaag gepresenteerd in het Gouvernement aan de Maas.

Deze uitgave van Limburg in Beeld gaat nader in op de vergrijzing van de Limburgse bevolking. Onderzoek wijst al enige tijd uit dat de bevolking in Limburg sterk vergrijst. Sneller ook dan in de rest van Nederland. En in vergelijking met de aangrenzende euregio's ook sterker.
In tegenstelling tot regelmatig verschijnende berichten over de nadelige effecten hiervan voor economie, wordt nu gewezen op de uitdagingen en kansen die opgepakt kunnen worden. Er zijn zelfs economische impulsen te verwachten als gevolg van een veranderend consumptiepatroon, vraag naar persoonlijke dienstverlening, zorg op maat, vrijetijdsbedrijf. Verder wordt gewezen op de kansen die er liggen voor maatschappelijke participatie van ouderen in vrijwilligerswerk, culturele activiteiten, educatie en sport.

ETIL legt haar jaarlijkse berichtgeving over de sociaal-economische ontwikkelingen in Limburg vast in het rapport "Limburg in Beeld". Vandaag verscheen de versie 2002. ETIL brengt dit rapport jaarlijks tot stand in samenwerking met de Provincie, een aantal gemeenten en de Kamers van koophandel Zuid-Limburg en Limburg-Noord. Het rapport geeft in cijfers, grafieken en beschouwingen een beeld van de sociaal-economische situatie in Limburg. Tevens worden trends en ontwikkelingen aangegeven.

Het rapport gaat ook in op overige actuele economische ontwikkelingen. De gevolgen van de achterblijvende economische groei zijn niet voor elke deelregio hetzelfde. In vergelijking met de aangrenzende euregio's blijven de gevolgen voor Limburg beperkt. Wel wordt voor 2002 ook in Limburg een terugloop van de investeringen verwacht. Er worden ook positieve effecten gesignaleerd.

Er worden ook positieve effecten gesignaleerd zoals de verminderde druk op de arbeidsmarkt. De bevolkingsgroei in Limburg is inmiddels dicht het nulpunt genaderd. De helft van de Limburgse gemeenten heeft te maken met een daling van het aantal inwoners. Zeker de helft hiervan betreft een structurele ontwikkeling. Hoewel de bevolkingsgroep van 15-64 jaar afneemt, wordt toch een stijging van de omvang van de beroepsbevolking geconstateerd. De participatiegraad stijgt doordat meer mensen zich aanbieden op de arbeidsmarkt. Toch moet rekening worden gehouden met een zeker niveau van aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt omdat de groei van de beroepsbevolking steeds minder zal worden.

Het rapport meldt verder dat als gevolg van de verminderde economische groei de druk op de ruimte enigszins is afgenomen. Desondanks is in 2001 nog steeds sprake van een forse uitgifte van bedrijventerreinen. Het is de vraag hoe de ontwikkelingen in 2002 zullen zijn. De gevolgen van de vergrijzing en ontgroening van de Limburgse bevolking spelen gaandeweg een grotere rol op de totale woningmarkt dan maatschappelijke veranderingen en veranderingen in de bevolkingsomvang.

Ook de aangrenzende euregio's zijn doorgelicht. De gevolgen van de afzwakkende economie zijn voor deze gebieden vergelijkbaar met de Limburgse situatie, inclusief een minder gunstige werkgelegenheidsontwikkeling. Een verschil is wel dat de werkgelegenheid daar, met uitzondering van Belgisch Limburg, op een beduidend lager groeiniveau lag dan in Nederlands Limburg. 13-6-2002 13:33