COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

CTZ: mogelijkheden voor betere afhandeling declaraties in zorg

Ziekenfondsen en zorgaanbieders kunnen door het efficiënter uitwisselen van declaratiegegevens administratieve lasten omlaag brengen. Dit concludeert het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) in zijn onderzoek naar de mate van elektronische afhandeling van declaratie-informatie. Ziekenfondsen en zorgaanbieders wisselen al veel informatie elektronisch uit, maar het kan beter. Clearinghouses kunnen hierbij een positieve rol vervullen.

Belang clearinghouses
Het CTZ hecht aan een doelmatige uitvoering van de Ziekenfondswet. Een goed georganiseerd declaratieproces is in dit verband belangrijk, omdat het bijdraagt aan doelmatige besteding van publieke gelden. Ziekenfondsen en zorgaanbieders moeten duidelijke afspraken maken, met name over de tijdige aanlevering en afwikkeling. Een clearinghouse kan daarbij een goede bijdrage leveren. Een clearinghouse is een organisatie die van meerdere zorgaanbieders de declaratiegegevens verzamelt en verdeelt over meerdere ziekenfondsen. Inschakeling van een clearinghouse heeft diverse voordelen. Het beperkt de noodzaak van rechtstreekse contacten tussen ziekenfondsen en zorgaanbieders over declaraties. Het dwingt tot uniformering en standaardisering van gegevens en vereenvoudigt het toezicht op rechtmatige betaling van uitgaven in het kader van de Ziekenfondswet.

Financiële prikkels
Het CTZ wil dat ziekenfondsen en zorgaanbieders zich nog meer inspannen om elektronische aanlevering van declaraties te organiseren. Financiële prikkels om van papieren op elektronische aanlevering over te gaan, kunnen hierbij behulpzaam zijn. Ook zou helpen als de onderscheiden koepelorganisaties van verzekeraars en zorgaanbieders afspraken maken over het gebruik van clearinghouses. Efficiënte en tijdige afhandeling van declaraties zijn in ieders belang.

Noot voor de redactie/