PERSBERICHT
13/06/2002

Yannick Kovac winnaar Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs 2002

Yannick Kovac, werkzaam als maître d'hôtel en sommelier bij Restaurant Van Groeninge te Hilvarenbeek is verkozen tot beste Nederlandse gastheer van het jaar 2002. Net als vorig jaar een winnaar van het samenwerkingsverband Les Patrons Cuisiniers.
Na een uitgebreide selectieronde op de Hoge Hotelschool in Leeuwarden en een tweede test gejureerd door de heer Th. Lepeltak van het Dagblad De Telegraaf en de voorzitters van de samenwerkingsverbanden werd Yannick benoemd tot winnaar. De van oorsprong Franse jongeman is een topgastheer, zeer vakbekwaam en uitermate 'gesoigneerd' oefent hij het gastheerschap uit.

De Alliance Hennessy gastheer of -vrouw van het jaar 2002 ontvangt, naast de eeuwige roem een beeld van kunstenaar Lou Thissen én een stage op Château de Bagnolet, thuisbasis van de familie Hennessy in Cognac, Frankrijk.

De nummer 2, Ernst van der Baan, werkzaam in restaurant De Bokkedoorns te Overveen, lid van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, wint een Masterclass Gastheerschap ter waarde van ¤ 2400.-, aangeboden door de Hoge Hotelschool Leeuwarden.

Miranda Nijssen, een op en top gastvrouw bij Restaurant De Eetkamer in Schagen, is gekozen tot nummer 3. Restaurant De Eetkamer is een zeer jong lid van Les Jeunes Restaurateurs d'Europe. In Restaurant - Hotel Savelberg te Voorburg werden tijdens een culinaire lunch naast de winnaars ook de overige 4 finalisten in het zonnetje gezet.
Ze hebben allemaal een zeefdruk van kunstenaar Paul de Lucenet in ontvangst mogen nemen.

Honderden medewerkers in de bediening hebben zich dit jaar wederom ingezet om in aanmerking te komen voor de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs 2002. Het enthousiasme is beduidend toegenomen. Dit jaar heeft Koninklijk Horeca Nederland 45 % meer stemmen in ontvangst mogen nemen.
Koninklijk Horeca Nederland heeft gedurende 2 maanden alle stemmen geteld. Uit de grote selectie van getalenteerde gastvrouwen en -heren in culinair Nederland zijn 21 personen met de meeste stemmen genomineerd voor de AHGP Assessment-dag op de Hoge Hotelschool in Leeuwarden, gehouden op 15 mei.

Ten opzichte van vorig jaar was deze dag in Leeuwarden nieuw, en heeft als doel om de gastheren en -vrouwen op de uitoefening van hun vak in al zijn aspecten te kunnen beoordelen. De dag bestond uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel was voornamelijk gericht op het schriftelijk beoordelen van praktijksituaties. Na de lunch kwam het 2e onderdeel aan bod: Wijntheorie, (100 vragen beantwoorden met Juist/Onjuist) een zeer pittig onderdeel waar menigeen nog zenuwachtiger van werd. Tenslotte werd de Assessment dag afgesloten met een workshop in presentatietechnieken, ter voorbereiding van de 2e selectiedag in Naarden.
De jury had een flinke opdracht aan het beoordelen van de open vragen, het niveau van de kandidaten was verbluffend hoog en verschilde nauwelijks van elkaar.

Na de uitgebreide selectieronde in Leeuwarden waren de volgende kandidaten genomineerd om door te gaan naar de 2e selectieronde in Naarden.

Alliantie* Naam kandidaat Restaurant Plaats
AGN Ernst van der Baan Restaurant De Bokkedoorns Overveen CRG Erik Hoofs Hotel Restaurant Kasteel Elsloo Elsloo FER Joey Weng Restaurant De Chinese Muur Arnhem JRE Miranda Nijssen Restaurant De Eetkamer Schagen LPC Yannick Kovac Restaurant van Groeninge Hilvarenbeek RDC Esther Pauline Reijn Restaurant La Fleurie Oirschot SIR Natalie Richardson Restaurant Rasa Senang Kaatsheuvel

Er kon slechts één kandidaat per samenwerkingsverband doorgaan naar de 2e selectieronde op 30 mei in Naarden. De jury in Naarden, bestaande uit de voorzitters van de 7 samenwerkingsverbanden, onder voorzittersschap van de heer Th. Lepeltak, -alias Stan Huygens van het gelijknamige journaal in De Telegraaf,- heeft een laatste test afgenomen.
Iedere kandidaat kreeg in het gesprek met de jury de mogelijkheid om persoonlijke aspecten te laten zien.

De Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs 2002 wordt dit voorjaar voor de vierde maal georganiseerd ter verkiezing van de favoriete gastheer of gastvrouw van het jaar. Een initiatief van erevoorzitter Jaap Klosse & erelid Hans Flink van de Alliance Gastronomique Néerlandaise en het Cognachuis Hennessy.
Het initiatief wordt gesteund door 10 partners (de zeven voornaamste restaurant allianties die zich verenigd hebben in de culinaire G-7, Hoge Hotelschool Leeuwarden, Koninklijk Horeca Nederland en Hennessy).

De Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs is in het leven geroepen om het vak van de gastvrouw en gastheer meer in de schijnwerpers te zetten ter bevordering van kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap. Naast een uitstekende keuken is de benadering van de bediening immers minstens zo belangrijk.

Beeldmateriaal van de uitreiking of meer achtergrondinformatie kunt vinden op onze website www.ahgp.dinnersite.nl of u kunt contact opnemen met Moët Hennessy Nederland B.V.
Maartje Beukers
Tel: 035 - 695 50 65


* De allianties:
AGN Alliance Gastronomique Néerlandaise
CRG Châteaux & Résidences Gastronomiques
FER Fine Eastern Restaurants
JRE Jeunes Restaurateurs d'Europe
LPC Les Patrons Cuisiniers
RDC Relais du Centre Restaurants
SIR Selected Indonesian Restaurants