Korps: Friesland, plaats: Friesland 13-06-2002
Politieberichten van 13/6 (07.00 tot 13.00 uur)

Drachten: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag omstreeks 15.00 uur vond op de Noorderbuurt een botsing plaats tussen een voetganger en een rolstoel. Een 67-jarige vrouw uit Drachten liep vanuit een winkel de promenade op. Op datzelfde moment kwam van links een man in een elektrische rolstoel aanrijden die tegen de vrouw botste. De vrouw kwam ten val en raakte buiten bewustzijn. De rolstoeler reed zonder iets te zeggen of te stoppen door. De gevallen vrouw is naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek ze haar voet te hebben gebroken. De politie Drachten is op zoek naar de man in de rolstoel of getuigen.

Leeuwarden: diefstal aanhangwagen
Donderdag heeft een 32-jarige man uit Leeuwarden aangifte gedaan van diefstal van zijn aanhangwagen. De aanhangwagen, een Saris PS230, voorzien van 2 reclameborden met opschrift Sterdam dankdonkes, werd vanaf een eigen afgesloten terrein aan de Icarusweg gestolen.

Dronrijp: diefstal aanhangwagen
In de nacht van woensdag op donderdag is een aanhangwagen, merk Fripaan ZE, gestolen vanaf de Strjitwei. De aanhangwagen is van een bedrijf uit Aduard. Een 55-jarige man uit Sebaldeburen deed aangifte namen het bedrijf.

Heerenveen: diefstal van tas met medicijnen
Woensdagmiddag omstreeks 18.00 uur is een 56-jarige man uit Heerenveen bestolen van zijn tas. De man had boodschappen gedaan in een supermarkt aan de Passage. In een onbewaakt moment werd zijn tas met boodschappen gestolen. Naast boodschappen zater er ook medicijnen in de tas. Het ging om 90 pillen 50 mg Selokeen (bloedverdunner) en 90 pillen 4 mg Coversyl (hartmedicijn). De medicijnen zijn bij inwendig gebruik vooral voor kinderen gevaarlijk. De man heeft aangifte gedaan.

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 1 tot en met 9 juni in Friesland 74.130 voertuigen gecontroleerd op snelheid en 5124 overtredingen geconstateerd. De snelste overtreder reed op de N355 tussen Buitenpost en de provinciegrens. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 80 km; er werd een snelheid van 53 km geklokt. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. Op de Ternaarderdyk bij Holwerd, waar een maximumsnelheid van 80 kilometer geldt, werd een snelheid gemeten van 140 kilometer per uur, een overtreding van 60 kilometer. Op de N361 bij Anjum waar 100 km de limiet is, werd een snelheid van 151 geconstateerd, een overschrijding van 51 km. Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel. Zo wordt op snelheid onder andere gecontroleerd op de N355 tussen Buitenpost en de provinciegrens (maandag 17 juni), op de N356 bij de afslag Sumar en de N31 (woensdag 19 juni) en op de N381 tussen Donkerbroek en Oosterwolde (donderdag 20 juni).

Spannum: aanrijding met letsel
Donderdagochtend omstreeks 05.40 uur vond in de fietstunnel in de Laekwerterwei een aanrijding plaats tussen een auto en een bromfietser. Een 31-jarige automobilist uit Spannum zou juist met zijn auto de tunnel inrijden toen een 44-jarige bromfietser uit Bolsward de tunnel uitkwam. De autobestuurder remde nog krachtig, maar gleed door het natte wegdek door. Hij kwam tweemaal dwars te staan. Bij de tweede keer botste de bromfietser tegen hem aan. De bromfietser kwam ten val en bleef met pijn aan de linkerarm en been liggen. Hij is overgebracht naar het MCL-Zuid.
De tunnel is alleen bestemd voor fietsers en bromfietsers. De automobilist verklaarde dat de hele buurt gewoon is de tunnel ook met de auto te gebruiken.

Harlingen: poging oplichting
Een 50-jarige man uit Harlingen meldde woensdag het volgende. Hij was gebeld door iemand van het Zilveren Kruis, althans dat zei de persoon. Hij hing een mooi verhaal op, zoals: u hebt te veel ziekenfondspremie betaald en nu moeten ik even wat gegevens van u hebben om de teveel betaald premies terug te storten. Hij vraagt dan naar sofi-nummer, banknummer en leeftijd enzovoorts. Dan zegt hij dan dat de veel betaalde premies teruggestort worden op de bankrekening. Melder had in de gaten dat het verhaal niet helemaal klopte en vroeg aan de man om zijn telefoonnummer. Hierop gaf de man het nummer van melder zelf.
De melder vertrouwde het niet en heeft daarna bij het Zilveren Kruis geïnformeerd. Het bleek inderdaad niet te kloppen. Het Zilveren Kruis heeft er zelf een onderzoeksteam opgezet.Vermoedelijke proberen de persoon of personen op deze wijze meer mensen op te lichten. Een waarschuwing lijkt op zn plaats.

Ryptsjerk: diefstal buitenboordmotor
Tussen dinsdagavond en woensdagavond is van een 18-jarige man uit Leeuwarden een buitenboordmotor, een blauwe Yamaha 15pk, gestolen. De buitenboordmotor hing achter een bootje dat was afgemeerd in het haventje aan de Westerdyk. De eigenaar deed aangifte.

Spannum: diefstal buitenboordmotor
Tussen zaterdagavond en woensdagavond is vanaf een boot aan de Lytse Buorren een buitenboordmotor gestolen. De buitenboordmotor merk Tomos 4pk, zat met een slot vast. Dit is doorgeknipt. De 62-jarige eigenaar uit Spannum deed aangifte.

Wijtgaard: inbraak woning
Woensdagavond is ingebroken in een woning aan de Arnold Cathstrjitte. Aan de achterzijde werd een raam geforceerd. Ontvreemd werd een laptop, een organizer, een gsm en sportkleding. De 41-jarige bewoner deed aangifte.

Akkrum: diefsatal buitenboordmotor
in de nacht van woensdag op donderdag is vanaf een roeiboot in een jachthaven aan de U Twijnstrawei een buitenboordmotor gestolen. Het betrof een Evinrude van 5 pk. De eigenaar, een 66-jarige man uit Akkrum, deed aangifte.

Drachten: inbraak in auto
Uit een auto op de Hooglandswijk is in de nacht van dinsdag op woensdag een zonnebril gestolen. De auto was afgesloten. Hoe men in de auto is gekomen is onbekend.

Lemmer: inbraak in auto
In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een auto die geparkeerd stond op de Fokelinus van der Walstraat. Het portier werd met een schroevendraaier open gewrikt. De radio-cd-speler werd gestolen. De 22-jarige eigenaresse uit Lemmer deed aangifte.

Scharnegoutum: inbraak in personenauto
Tuissen woensdagmiddag en donderdagochtend is ingebroken in een auto op de Waldastrjitte. Van de auto werd het slot geforceerd. Uit de koffer werden rijlaarzen, hoofdstel en zadel gestolen. Ook het dashboardkastje werd opengebroken. Of er nog meer werd gestolen is nog niet bekend. De 34-jarige eigenaresse uit Scharnegoutum deed aangifte.

Ureterp: diefstal uit auto
Tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend is ingebroken in een auto op de parkeerplaats aan de Golle. Het slot werd geforceerd en de radio-cd-speler werd ontvreemd. De eigenaresse, een 42-jarige vrouw uit Ureterp, deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 880 8272