Gemeente Rijswijk

LOGOZAGT.GIF (9997 bytes) Gemeenteberichten

Dinsdag 18 juni 2002
Agenda Raadsvergadering

Vergadering en spreekrechtbijeenkomst van de Raad van de gemeente Rijswijk op dinsdag 18 juni 2002 in het gemeentehuis, Generaal Spoorlaan 2. Aanvang van de spreekrechtbijeenkomst om 19.30 uur; aanvang raadsvergadering na beëindiging van de spreekrechtbijeenkomst.

De volgende onderwerpen staan op de agenda:

1. Vaststelling agenda.

2. Spreekrecht burgers.

3. Vragen van de raad.
Akkoordstukken

4. Voorstel inzake vaststellen van de te verwachten overschrijdingsbedragen openbaar primair onderwijs over het jaar 2002

5. Voorstel inzake gemeenschappelijke regeling en begroting 2002 en procedure begroting 2003 van GGD Zuid-Holland West
6. Voorstel inzake herontwikkeling Enroprint-Blekerslaan: inzet gelden Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en reserve Stedelijke Vernieuwing

7. Voorstel inzake benoeming loco-secretaris belast met uitoefening van griffierstaken
Bespreekstukken

8. Ingekomen stukken en mededelingen.

9. Vaststelling van de Handelingen van de vijfde vergadering van de gemeenteraad d.d.9 april 2002.

10. Vaststelling van de Handelingen van de zesde vergadering van de gemeenteraad d.d. 16 april 2002.

11. Vaststelling van de Handelingen van de zevende vergadering van de gemeenteraad d.d. 7 mei 2002.

12. Voorstel inzake tarieven zwembad.

13. Voorstel inzake benoeming voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de Vaste Commissie van advies m.b.t. aan de raad gerichte bezwaar- en beroepschriften.

14. Benoeming van twee leden en twee plaatsvervangende leden van de Vaste Commissie van advies m.b.t. aan de raad gerichte bezwaar- en beroepschriften.

Op het publicatiebord naast de hoofdingang van het gemeentehuis hangt de volledige agenda ter inzage, eventuele wijzigingen of aanvullingen worden in deze agenda's verwerkt. De agenda en de bijbehorende stukken liggen tevens bij de sectie Communicatie (kamer 77) van het gemeentehuis voor een ieder ter inzage.

De Stichting Omroep Rijswijk (SOR) verzorgt op de avond van de raadsvergadering tot 24.00 uur een radio-uitzending. Deze is te beluisteren op de kabel FM 92,9 MHz. en in de ether FM 105.9 MHz.



Uitslag verkiezingsenquête
Rijswijkse jongeren tonen politieke betrokkenheid

Verkiezingen-5a.jpg (43477 bytes)
Leden van de Rijswijkse Jongerenraad tonen betrokkenheid bij Rijswijkse politiek door bezoek aan verkiezingsinstuif in stadhuis.

Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei heeft de gemeente Rijswijk een enquête uitgezet onder jongeren die dit jaar voor het eerst mochten stemmen. In totaal hebben ruim 1200 jongeren een enquêteformulier toegestuurd gekregen. Tot nu toe namen 198 jongeren de moeite om de enquête in te vullen en terug te sturen. De gemeente is blij met deze respons van ruim 16 procent. De gemeente wilde weten of jongeren waren gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart en zo niet, waarom niet. Driekwart van de geënquêteerden geeft aan te hebben gestemd. Als belangrijkste redenen waarom niet werd gestemd, wordt genoemd: "te druk". Van de jongeren geeft 32 procent aan politiek zeer geïnteresseerd te zijn. Het deel dat aangeeft weinig tot niet geïnteresseerd te zijn in de politiek ligt op 16%. Op de vraag of bij de Tweede Kamerverkiezingen van het pas verworven stemrecht gebruik zou worden gemaakt, wordt door ruim 90 % van de jongeren positief geantwoord.
De kwaliteit van het ontvangen documentatiemateriaal van de overheid krijgt van de jongeren gemiddeld een zesje.
De open vraag over het meer betrekken van jongeren bij de politiek levert diverse interessante opmerkingen op.

Een korte samenvatting:

* "Meer gerichte informatie aan jongeren sturen over onderwerpen die jongeren interesseren waardoor ze ook echt geïnteresseerd raken en gaan nadenken over de politiek";


* "Er moet in de politiek meer de taal van de jongeren gebruikt worden. Meer informatie over hoe ze iets kunnen zeggen in de politiek over wat ze graag willen hebben in de buurt";


* "Op de basisscholen en het voortgezet onderwijs moet (meer) aandacht aan politiek worden gegeven. Jongeren moeten zich bewust worden dat democratie in de wereld niet vanzelfsprekend is": "Informeer jongeren niet alleen tijdens/rond verkiezingen";


* "Zorg voor een nieuwe Pim"; "Het programma `Lijst 0' vind ik een goede manier om de politiek voor jongeren aantrekkelijk te maken, ook vind ik het belangrijk te weten op welke personen ik kan stemmen, ik wil gezichten zien bij onbekende en bekende namen".


* Tot slot een reactie die alle genoemde aspecten in zich verenigt: "Jongeren moeten beter worden voorgelicht over de verschillende politieke partijen en hun standpunten; de politiek moet aantrekkelijker gemaakt worden voor de jongeren; duidelijke taal kan de jeugd er meer bij betrekken en blijf vooral naar de mening van jongeren vragen".

Deze opiniepeiling onder een klein deel van de Rijswijkse jongeren toont aan dat jongeren wel degelijk geïnteresseerd zijn in de politiek, maar dat zij behoefte hebben aan begrijpelijke informatie over de politieke partijen en het politieke systeem in Nederland.

Jongerenraad
De Rijswijkse Jongerenraad die het college van b&w onder meer adviseert over de wijze van communiceren met jongeren, gaat met de uitkomst van deze enquête aan de slag. Zij zullen aanbevelingen doen over de wijze waarop jongeren in Rijswijk meer bij de politiek betrokken kunnen worden.



Inentingscampagne tegen Meningokokken-C van start

Het aantal besmettingen met de bacterie meningokokken-C is de laatste jaren gestegen. Minister Borst heeft eerder dit jaar dan ook besloten om alle 3,4 miljoen Nederlandse kinderen vanaf 14 maanden tot en met 18 jaar te laten inenten tegen meningokokken-C. Deze omvangrijke campagne vindt plaats onder het motto:

Met ingang van 1 juli 2002 worden ook de in totaal 8.370 Rijswijkse kinderen in deze leeftijd ingeënt door de GGD, tesamen met bijna 4.000 kinderen uit Wateringen.
Deze vaccinatie is gratis.
Vergoeding van eerder toegediende vaccinaties is niet mogelijk.

MEER OVER DE INENTINGSCAMPAGNE

Wat staat er precies te gebeuren?
De kans op besmetting met de meningokokken-C bacterie blijkt het grootst bij jonge kinderen (vanaf 1 tot en met 5 jaar) en bij jongeren van 15 tot en met 18 jaar. Deze kinderen worden als eerste opgeroepen en ingeënt, nog voor de zomervakantie. In Rijswijk betreft het in totaal 4.290 kinderen.
In september komen de kinderen van 6 tot en met 14 jaar aan de beurt. Dan gaat het in Rijswijk om 4.080 kinderen.
Voor de hele GGD-regio Zuid-Holland West, waar Rijswijk en Wateringen ook onder vallen, gaat het om in totaal 110 .000 kinderen.

Waar wordt de inentingscampagne gehouden?
De inentingscampagne vindt plaats in sportcentrum De Schilp aan de Schaapweg in Rijswijk. Ook de gemeente Wateringen doet mee aan de Rijswijkse inentingscampagne in De Schilp.
Er is voldoende parkeergelegenheid bij De Schilp. De GGD is druk doende om samen met de gemeente alles goed voor te bereiden zodat het straks in goede banen loopt. Artsen, verpleegkundigen en vele andere ondersteunende krachten voeren de actie uit.

Wanneer krijg ik een oproep?
Medio juni ontvangen alle kinderen persoonlijk een oproep. Daarbij zitten de oproepkaarten, de informatiefolder en een oproepschema.

Kunnen mijn kinderen gelijktijdig worden geprikt als ze in twee verschillende oproepperiodes zitten?
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Alleen kinderen met een oproepkaart worden gevaccineerd.

Ik kan niet op het tijdstip dat op de oproepkaart van mijn kind staat. Wat moet ik nu doen?

U kunt het beste contact opnemen met de GGD Zuid-Holland West, tel.nr. 070 - 311 03 90.

Hoe krijgen de jongste kinderen hun inenting?

De allerkleinste kinderen, geboren na 1 juni 2001, krijgen de vaccinatie tegen meningokokken-C vanaf september 2002 op het consultatiebureau, tegelijk met de eerste BMR-prik. De prik is vanaf dat moment onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma.

MEER OVER HET VACCIN EN MOGELIJKE BIJWERKINGEN

Hoe wordt het vaccin toegediend en zijn er bijwerkingen? Het vaccin wordt toegediend via een prik in de bovenarm. Die plek kan op de dag van vaccinatie of de dag erna rood worden en wat gezwollen of pijnlijk zijn. Er kunnen milde klachten optreden als temperatuurverhoging, hangerigheid of wat hoofdpijn. Kinderen die gevoelig zijn voor koortsstuipen kunnen dit ook na deze vaccinatie krijgen. De kans op koorts is echter klein. Kinderen en jongeren die gemakkelijk flauwvallen bij prikken kunnen daar ook bij deze vaccinatie last van hebben; meld dat vooraf aan degene die de prik toedient.

MEER OVER MENINGOKOKKEN-C

Wat voor ziekte is meningokokken-C?

Meningokokken-C is een ontsteking van de hersenvliezen, die gepaard kan gaan met een bloedvergiftiging. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door besmetting met piepkleine druppeltjes met bacteriën die bij het hoesten, spreken en niezen vrijkomen. De tijd tussen besmetting en ziek worden varieert tussen twee en tien dagen, maar meestal openbaart de ziekte zich tussen drie en vier dagen na de besmetting. Ongeveer tien procent van de gezonde mensen draagt de meningokok bij zich, in de keel-/ neusholte. Waarom de één ziek wordt en de ander niet, is niet bekend.

Wat zijn de verschijnselen?

De ziekte kan plotseling, maar ook sluipend beginnen. Verschijnselen zijn: spierpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken, hoofdpijn, vooral bij het buigen van de nek. Bij bloedvergiftiging komen donkere vlekjes op de huid die niet weggaan als je een glas tegen de huid aandrukt. Een ander kenmerk van bloedvergiftiging is sufheid.
Bij zeer kleine kinderen zijn ziekteverschijnselen moeilijker te zien. Verschijnselen die op mogelijke besmetting wijzen zijn: slecht drinken, grauw zien, slaperig zijn, prikkelbaarheid (dat herkent u aan bijvoorbeeld door ongewoon huilen, vooral bij het verwisselen van luiers, en/of onwillekeurige schokjes in het lichaam).

Is de ziekte te genezen?

Ja, als het gaat om een infectie door een bacterie en de ziekte op tijd wordt herkend is het te behandelen met antibiotica. Maar soms verloopt de ziekte zo snel dat genezing niet meer mogelijk is.

Wanneer waarschuw ik de huisarts?

Bij sufheid en vlekjes op de huid moet u direct uw huisarts waarschuwen. Dit is ook raadzaam bij hoge koorts met hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Hoe kan ik besmetting voorkomen?

Gezond eten en goede nachtrust zijn als altijd belangrijk voor de weerstand. Het is verstandig om bij niezen of hoesten een hand of zakdoek voor de mond te houden en uw kinderen te leren om hetzelfde te doen. Ook het regelmatig ventileren van uw huis, het klaslokaal e.d. is aan te raden.

Kan je na zo'n prik nog hersenvliesontsteking krijgen?

Ja, er zijn namelijk vele vormen van meningokokken. Alleen tegen deze bacterie C kan worden ingeënt. Het gebeurt overigens zeer zelden dat iemand voor de tweede keer een meningokokkenziekte oploopt. Sinds 1993 worden kinderen in het kader van het rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen een andere bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken, de zgn. Hib-inenting (haemophilus influenze type B).

Heeft u nog vragen?
Telefonisch kunt u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur terecht bij het speciale informatienummer (070) 311 03 90.
Voor meer informatie kunt u ook terecht op:
http://www.minvws.nl/actiesite.



Aanvraag vergunning verordening kinderopvang Rijswijk

Burgemeester en wethouders brengen ter openbare kennis dat door de Stichting Peutervoorde en de Stichting Rijswijkse Kinderopvang te Rijswijk een aanvraag om een vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Verordening Kinderopvang Rijswijk is ingediend voor het openstellen en houden van een peuterspeelzaal en naschoolse opvang Nijntje/Peutervoorde aan de Petrounella Voûtestraat 1 te Rijswijk.

De aanvraag ligt met ingang van 13 juni 2002 gedurende vier weken op werkdagen van 8.30 tot 14.00 uur ter inzage bij de sectie Communicatie (kamer 77) van de gemeente Rijswijk, Generaal Spoorlaan 2.

Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze over de aanvraag kenbaar maken, bij voorkeur schriftelijk, aan het College van Burgemeester en wethouders, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.



In kader werkzaamheden winkelgebied Oud Rijswijk Gedeelte Kerklaan volgende week op de schop

De reconstructiewerkzaamheden in het oude dorp, die begin april van start gingen, zijn nu aangeland bij de Kerklaan. Begin volgende week start de gemeente met het hertegelen en opnieuw inrichten van een gedeelte van de Kerklaan. Het gaat hierbij om het gedeelte van de Kerklaan dat ligt tussen de Nobelaerstraat en de Emmastraat. Ook de drempelplateaus bij de Emmastraat en de Nobelaerstraat worden in deze reconstructie meegenomen. Tijdens de werkzaamheden, die naar verwaching tot 4 juli zullen duren (afhankelijk van de weersomstandigheden), wordt de Kerlaan ter plaatse afgesloten voor het verkeer. Deze afsluiting wordt met borden aangegeven evenals de omleidingroute.

De bevoorrading van de winkels komt niet in het gedrang. De winkels blijven hiervoor breikbaar. Er zal worden gewerkt met kunststofrijplaten en tijdelijke bestrating.



Wet Milieubeheer

Beschikking / Wet Milieubeheer

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat zij positief hebben beschikt op de aanvraag om een nieuwe vergunning ingevolge de Wet milieubeheer voor de volgende inrichting:

1. Heulweg 7, een brood- en banketbakkerij

Ter bescherming van het milieu zijn aan bovengenoemde vergunning diverse voorschriften en/of beperkingen verbonden.

De beschikking ligt vanaf heden gedurende 6 weken (tot en met 25 juli 2002) ter inzage bij de afdeling Vergunning en Handhaving, sectie Milieu en APV van de Dienst Grondgebiedzaken, gevestigd aan de De Bruijn Kopsstraat 4 te Rijswijk, op alle werkdagen geopend van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Bovendien liggen de stukken gedurende deze termijn iedere maandagavond ter inzage in de Brandweerkazerne, Jacob van Offwegenlaan 55 van 17.00 tot 20.00 uur.

Tegen de milieuvergunning kan vanaf heden gedurende 6 weken ( tot en met 25 juli 2002) beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag worden ingediend. Beroep kan uitsluitend worden ingesteld door degene die tijdig zienswijzen tegen de ontwerpbeschikking heeft ingediend danwel kan aantonen dat hij/zij hiertoe niet redelijkerwijs in de gelegenheid is gesteld.

Degene die een beroep indient, kan tevens bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.
Inlichtingen over de ter inzage liggende stukken kunt u telefonisch inwinnen bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu en APV, via telefoonnummer 070 39 59 870.



Volkstuinders Lommerijck nemen beheer en onderhoud zelf ter hand

Lommerrijcka.jpg (39310 bytes)

Tussen de gemeente Rijswijk en de Volkstuinvereniging Lommerrijck (waarvan de tuinen liggen langs het Jaagpad) is afgelopen zaterdag een nieuwe huurovereenkomst gesloten.
In deze nieuwe overeenkomst is tussen gemeente en de tuinders afgesproken dat het beheer en het onderhoud voortaan niet meer door de gemeente zal worden uitgevoerd maar door de tuinders zelf. Hier staat voor de tuinders tegenover dat zij een flinke korting krijgen op het te betalen huurbedrag aan de gemeente. Wethouder Vermeer van o.a. Groen zette zijn handtekening namens de gemeente onder de vernieuwde huurovereenkomst. Namens de tuinders tekende de bestuursleden: Dickmann, Kok en Knoester (van links naar rechts). Eerder zijn vergelijkbare overeenkomsten gesloten met de verenigingen "Ons Ideaal" en "Tot ons genoegen".



Bouwvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat, met ingang van 13 juni 2002 voor een ieder bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rijswijk, De Bruyn Kopsstraat 4, iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur, de volgende verleende vergunningen ter inzage liggen:

* het oprichten van een kantoor met parkeerkelder aan de Laan van Hoornwijck (Lotto), verleend en verzonden: 7 juni 2002
* het oprichten van een scooterberging aan de Cor Ruysstraat 31, verleend en verzonden: 7 juni 2002

* het gedeeltelijk veranderen van een woning (intern) aan de Generaal Spoorlaan 601, verleend en verzonden: 7 juni 2002
* het plaatsen van een dubbele portakabin aan de Frijdastraat 24, verleend en verzonden: 7 juni 2002

* het oprichten van een stenen berging aan de Leliestraat 1, verleend en verzonden: 7 juni 2002

Iedere belanghebbende is tot uiterlijk zes weken na de datum van verzending gerechtigd tegen een bouwvergunning bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.



Verleende kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunning is verleend:

Per 31 mei 2002:

* Shell-terrein Treubstraat/Lange Kleiweg
1 wilg staande aan de Lange Kleiweg
een groenstrook langs de Treubstraat met uitgegroeid bosplantsoen, bestaande uit haagbeuken, berken, esdoorns en prunussen.

Deze kapvergunningen liggen vanaf de datum van verlening gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, De Bruyn Kopsstraat 4.
Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden (personen die zicht op de boom hebben) tegen het verlenen van de kapvergunning een gemotiveerd schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders (Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk) Voor nadere informatie kunt u iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur contact opnemen via telefoonnummer 395.92.74



Aanvraag kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunning is aangevraagd:

* Sir Winston Churchilllaan 889

1 berk wegens te forse groei en schaduwwerking Aangevraagd door H.P.O. Schleidt

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningen en Handhaving, iedere werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur onder telefoonnummer 395.92.74.



Geestbrugweg voor verkeer afgesloten

De Geestbrugweg wordt van maandag 17 juni tot maandag 15 juli voor al het verkeer afgesloten. HTM vervangt in deze periode een deel van de tramrails op de Geestbrugweg. Tegelijkertijd voorziet de gemeente Rijswijk de weg van een nieuwe laag asfalt. Bovendien verandert de gemeente deze maand de inrichting van de Geestbrugweg tussen de Cromvlietkade en de Penninglaan.

De Geestbrugweg is in deze maand alleen toegankelijk voor het openbaar vervoer, hulpdiensten, huisartsen, de reiniging en distributiebedrijven. Veiligheidsmensen bij de afsluitingen zorgen ervoor dat geen andere voertuigen de Geestbrugweg oprijden. Bij de Geestbrug staat de afsluiting aan de kant van Voorburg.

Het is niet mogelijk om in deze periode te parkeren langs de Geestbrugweg. Voor huisartsen en invaliden wordt in overleg een oplossing gezorgd. De gemeente neemt contact op met de betreffende huisartsen en invaliden.

Het verkeer wordt omgeleid. Dit wordt met borden aangegeven. Wie van Voorburg naar Oud-Rijswijk wil, kan via de Maanweg, Binckhorstlaan, Mercuriusweg, Neherkade, Rijswijkseweg en Haagweg rijden. Een andere mogelijkheid is te rijden via de Westvlietweg, Jan Thijssenweg, Laan van Vredenoord, Laan van Oversteen, Laan van Hoornwijck, Hoornbrug en Haagweg. Een derde omleiding tenslotte loopt via de Utrechtsebaan, A4, Laan van Hoornwijck, Hoornbrug en Haagweg.

Automobilisten vanuit Cromvliet en Leeuwendaal kunnen niet via de Geestbrugweg hun wijk verlaten; zij moeten omrijden. Het eenrichtingsverkeer in de wijken wordt daarom tijdelijk opgeheven. In de Caan van Necklaan en de Bilderdijklaan wordt de autostop tijdelijk verwijderd.

Ook fietsers worden omgeleid via de Geestbrugkade of de Cromvlietkade. Zij kunnen wel over de Geestbrug rijden.



Openingstijden stadhuis

Stadhuis Rijswijk,
Generaal Spoorlaan 2,
Postbus 5305,
2280 HH Rijswijk.
Telefoon 070-3959911.
Fax 070-3959588.
Internetadres: http//www.rijswijk.nl
E-mailadres: Stadhuis@rijswijk.nl

Openingstijden:
Afdeling Burger-, Woon- en Zorgzaken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -14.00 uur en donderdag van 17.00 -19.00 uur. Team Communicatie van maandag tot en met vrijdag van 8.30-14.00 uur. Gemeentearchief van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-16.00 uur. De afdeling Sociale Zaken van 8.30 - 12.30 uur en van 13.00 - 16.30 uur.
De overige afdelingen in het stadhuis zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -12.30 uur.




Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.