BERG KLEIJN COMMUNICATIE


Ludieke SMS-actie Wijs op Reis voor jongeren

Het merendeel (56%) van de jongeren gaat slecht voorbereid op vakantie. Met alle gevolgen van dien. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zet dit jaar wel een erg bijzonder middel in om jonge reizigers te attenderen op een goede reisvoorbreiding. De jaarlijkse Wijs Op Reis-voorlichtingscampagne is dit jaar uitgebreid met een ludieke SMS-wedstrijd.

Win je eigen vakantie terug in Euro's. Dat is de kern van de grootscheepse actie. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar die dit jaar naar het buitenland op vakantie gaan hoeven slechts één SMS-je te sturen om mee te dingen. Met dit sms-bericht noteren jongeren gelijk enkele belangrijke nummers .

Voorbereiding vakantie hard nodig
De actie is hard nodig. Slechts 44 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 24 jaar heeft wel eens praktische informatie ingewonnen of aangevraagd ter voorbereiding op een vakantie. Dat blijkt uit het jongste NIPO Vakantie-onderzoek. Veruit de meerderheid (56%) gaat op vakantie zonder gegevens als het alarmnummer van de (al dan niet afgesloten) reisverzekering, zonder kennis van gewoonten, wetten en regels in het vakantieland en zonder te weten welke medische voorbereidingen nodig zijn.

Vakantieleed
Evenmin heeft het grootste deel van de jongere reizigers telefoonnummers op zak om bij diefstal creditcards of pinpassen te blokkeren. En ook wat te doen bij diefstal of verlies van bijvoorbeeld het paspoort, zoeken de meeste jongeren pas uit wanneer het eenmaal zo ver is. En dan blijkt dat veel vakantieleed te voorkomen was geweest met een beetje voorbereiding.
Door middel van de sms-actie wil het Ministerie van Buitenlandse Zaken jongeren stimuleren deze nummers te noteren en zo beter voorbereid op vakantie te gaan.

Om mee te doen moet je op vakantie gaan naar het buitenland, tussen de 18 en 24 jaar zijn en je sms-je sturen dat de volgende elementen bevat: de code W4, het paspoortnummer, het alarmnummer van de reisverzekering en het antwoord op de vraag: 'Wat is het gekste wat jij op vakantie kunt kwijtraken? Dus bijvoorbeeld: W4 123456789
0987654321 mijn tandenborstel. Wie mee wil dingen hoeft dit SMS-je alleen maar te sturen naar 4545. Hiermee heb je meteen deze belangrijke nummers in je mobiele telefoon. Dat scheelt bij verlies of diefstal veel tijd en moeite.

Gratis brochure
Gezien eerder genoemde feiten richt het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich dit jaar in de campagne Wijs op Reis extra op deze jongere doelgroep. De campagne omvat naast posters, advertenties, flyers, voorlichtingsacties bij busopstapplaatsen en PR acties ook een handige gratis brochure. Deze bevat zeer veel nuttige tips en belangrijke adviezen voor iedereen (jong én oud) die op reis gaat. De brochure 'Wijs op Reis 2002' is gratis verkrijgbaar bij alle ANVR- reisbureaus, GGD's en Gemeenten (afdeling Burgerzaken) zolang de voorraad strekt. De brochure is tijdens kantooruren ook verkrijgbaar bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, sectie logistiek (dvl/vm/sl),) via e-mail: dvl-vm-log@minbuza.nl of fax: 070-348 48 20 (onder vermelding van 'Wijs op Reis' en bestelcode BZDR5073/N). Meer informatie, onder andere over reisadviezen, is te vinden op internet: www.wijsopreis.info. Meer informatie over de wedstrijd is eveneens te krijgen op www.wijsopreis.info of door 'REIS'te SMS-en naar 4545.


---
Noot voor de redactie/