Hoofd Bedrijfschap Ambachten

10 juni 2002

Goed jaar voor starters
Het jaar 2001 was een goed jaar voor startende ondernemers. Er kwamen 49.000 starters de markt op, bijna de helft meer dan vijf jaar daarvoor. Vooral het eerste kwartaal van 2001 liet een piek zien. In het laatste kwartaal daalde het aantal starters echter met 20% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2000. Het lijkt erop dat dit alles te maken heeft met de gevolgen van 11 september.

Nederland heeft 40% meer ondernemers na Dutch disease Het aantal ondernemers in Nederland is tussen 1972 en 1998 met 40% toegenomen. Daarmee heeft Nederland zicht opmerkelijk hersteld van de Dutch disease in de jaren zeventig, toen ondernemerschap in Nederland een slecht imago had. Dit blijkt uit een onderzoek naar ondernemerschap door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), onderzoeksbureau EIM en de Indiana University in Bloomington (VS).

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)
In Nederland starten jaarlijks zon 55.000 mensen een onderneming. In de meeste gevallen doen zij dit in de vorm van een eenmanszaak. Per 1 januari 2002 geldt een wet die het ondernemen als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP-er) gemakkelijker moet maken. Deze wet verplicht de overheid vooraf zekerheid te verschaffen over zijn of haar status als ondernemer.

Startende ondernemers netwerken weinig
De kans dat nieuwe bedrijven de eerste jaren na de start overleven is groter als ze samenwerken met andere bedrijven. Dat geldt ook als startende ondernemers actief informele netwerken onderhouden. Toch is het percentage nieuwe bedrijven dat samenwerkt met andere bedrijven de afgelopen jaren niet toegenomen. Het aandeel van de startende ondernemers die actief informele netwerken onderhouden is slechts licht toegenomen.

Vergrijzing in mkb
In mkb-ondernemingen is weinig aandacht voor de vergrijzingsproblematiek. Er wordt weinig geworven onder oudere werknemers en het merendeel van de ondernemers blijkt niet te verwachten dat het aandeel ouderen in hun organisatie zal toenemen. Dat komt naar voren uit een EIM-onderzoek Oudere werknemers in het MKB. De vergrijzing zet echter de komende jaren door en dat heeft een veroudering van de arbeidsmarkt tot gevolg.

Midden- en kleinbedrijf minder innovatief
De vernieuwing van producten en diensten door het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is de afgelopen anderhalf jaar sterk afgenomen. Uit een onderzoek dat EIM jaarlijks uitvoert, blijkt dat ondernemers op dit moment uiterst terughoudend zijn als het gaat om innovatie. Momenteel bevindt de economie zich in een conjunctureel dal, waardoor de investeringsbereidheid van ondernemers niet groot is.

Administratieve lasten nemen weer toe
De administratieve lasten voor het bedrijfsleven zijn in 2001 met 0,4%, ofwel 38 miljoen toegenomen. Daarmee komt een eind aan de trend van een verlaging van de administratieve lastendruk. Dit blijkt uit de Monitor Administratieve Lasten Bedrijven 2001 van het onderzoeksbureau EIM. Voorzitter Van Voorden van het EIM zal het onderzoek aanbieden aan voorzitter Jacques Schraven van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

Branche-informatie voor de ondernemer
Om de kansen en bedreigingen binnen een branche in beeld te krijgen, heeft een ondernemer markt- en branche-informatie nodig. Sinds kort is een groot deel van die informatie via de KvK-site beschikbaar.

Kwaliteit ondernemerschap sterk verslechterd
Uit een landelijk onderzoek onder startende ondernemers blijkt dat de kwaliteit van het ondernemerschap in snel tempo verslechtert. Het rapport toont aan dat een groot deel van de starters (tenminste 19%) bewust kiest voor een sector waarvoor, sinds de versoepeling van de vestigingswet, geen wettelijke eisen meer worden gesteld.

Ondernemer is de baas in Nederlandse mkb
Werknemers in bedrijven met minder dan honderd werknemers hebben weinig te vertellen. Deze resultaten komen uit een onderzoek naar organisatietypen dat door EIM is uitgevoerd. Grootschalig onderzoek onder 1.482 mkb-ondernemers met werknemers in dienst heeft een aantal verrassende resultaten opgeleverd. Organisatiestructuren in het mkb blijken flink te verschille

Mkb: mensen belangrijker dan milieu
Het midden- en kleinbedrijf (mkb) heeft meer oog voor de sociaal-ethische kant van het verantwoord ondernemen dan voor de milieuaspecten of voor het verbeteren van de kwaliteit van zijn winst. Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieurs- en adviesbureau DHV in opdracht van de Rotary district 1600. DHV Milieu en Infrastructuur onderzocht 100 kleine en middelgrote ondernemingen verdeeld over negen sectoren.

Subsidie komt vooral ten goede aan kleine bedrijven Vooral jonge en kleine bedrijven hebben vorig jaar geprofiteerd van de stimuleringsregelingen die Senter uitvoert voor overheidsorganen. Senter had in 2001 ruim 1 miljard te besteden in de vorm van subsidies, fiscale tegemoetkomingen en kredieten.

Wijzigingen en nieuwe regelingen in Subsidieshop Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft deze maand de virtuele deuren geopend van www.subsidieshop.nl. Volgens EZ is de site speciaal bedoeld voor ondernemers die snel, gratis en op basis van objectieve informatie willen weten of hun bedrijf in aanmerking komt voor subsidie.

Aandacht voor ondernemerschap in onderwijs gering Ondanks het verbeterde imago van ondernemerschap blijft Nederland achter als het gaat om het voornemen van mensen om zelf ondernemer te worden. Een betaalde baan is voor de meeste (jonge) mensen nog steeds het enige beroepsperspectief. Ook het onderwijs is hier debet aan. Scholen doen weinig om leerlingen bewust te maken van de mogelijkheden om ondernemer te worden en om hun ondernemersvaardigheden te trainen.

Leven lang leren noodzaak voor economie
Een leven lang leren levert een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de arbeidsproductiviteit en het vergroten van de arbeidsdeelname. Door te scholen gaat de kwaliteit van de beroepsbevolking omhoog, raken kwalificaties niet verouderd en vinden werkzoekenden een duurzame plek op de arbeidsmarkt. Dat staat in het ontwerpadvies Het nieuwe leren van de Commissie Arbeidsmarktvraagstukken van de Sociaal-Economische Raad.

Nationale Wat Wil Je Worden Manifestatie 2002
In het kader van www.vaktoppers.nl is een samenwerking tot stand gebracht met de Nationale Wat Wil Je Worden Manifestatie 2002. Deze actie is opgestart vanuit een ideële doelstelling, namelijk kinderen - c.q. jongeren - op een speelse wijze laten nadenken over hun toekomst! Met de enorme doelgroep wordt o.a. gecommuniceerd via de serie YorFuture.tv en de internetsite www.watwiljeworden.nl.

Albeda College is meest ondernemend
Het Albeda College in Rotterdam is gekozen tot de meest ondernemende onderwijsinstelling van Nederland. De school voor beroepsonderwijs en volwasseneducatie ontving de prijs eind vorige maand in Den Haag, uit handen van VNO-NCW-voorzitter Schraven. De prijs, die voor de eerste keer werd uitgereikt, is ingesteld voor VNO-NCW en de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Omzetvolume detailhandel in eerste kwartaal lager In het eerste kwartaal van 2002 is het omzetvolume van de detailhandel
1,1% lager uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat de omzet in deze periode met 4% is toegenomen.

11e EURWARDS wedstrijd
Spirit of Enterprise Group lanceert de 11e EUROWARDS wedstrijd. EUROWARDS, de nieuwe naam voor de European Awards for the Spirit of Enterprise, heeft juist haar ondernemerswedstrijd voor 2002 gelanceerd. Onder het management van Spirit of Enterprise Group wordt EUROWARDS georganiseerd in meer dan 25 Europese landen. Deze Europese prijs wordt opengesteld voor alle jonge ondernemingen in alle sectoren en is onderverdeeld in vier categorieën: Encouragement, Seed, Start?up, Expansion.

Kabinet wil meer allochtone vrouwen aan de slag Het kabinet wil dat in de zogenoemde intentieverklaring herintredende vrouwen bijzondere aandacht wordt besteed aan allochtone vrouwen. Minstens 15% van de vrouwen die komend jaar in het kader van deze overeenkomst aan de slag gaan, zou uit een etnische minderheidsgroep afkomstig moeten zijn.

Vrouw verdient helft loon man
Bij tweeverdieners verdient de man ( 1.790) nog altijd twee keer zo veel als de vrouw ( 880). Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder 75.000 huishoudens over het jaar 2000. Volgens statistisch onderzoeker W. Bos van het CBS is dit de afgelopen jaren gelijk gebleven. Wel ontdekte hij een spectaculaire groei van het aantal tweeverdieners. Van driekwart van alle (echt)paren in Nederland werken beide partners.