Politie Amsterdam-Amstelland

BOB-bus op Rembrandtplein

13-6-2002. Aankomend weekend doet de zogenaamde BOB-bus Amsterdam aan. Deze bus wordt door het binnenstadsdistrict van de politie Amsterdam-Amstelland ingezet om de mensen te wijzen op de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer. (BOB staat voor Bewust Onbeschonken Bestuurder).

Het voertuig beschikt over een rijsimulator die een getrouwe nabootsing geeft van de effecten van alcohol op het rijgedrag. Hij geeft een zeer realistische weergave van het rijden onder verschillende omstandigheden (overdag, s nachts, bij goed en slecht weer) en toont de invloed van het alcoholgebruik op het rijden. Daarnaast is het mogelijk voor omstanders de verrichtingen van de testrijder via een beeldscherm te volgen. Bezoekers van de bus worden in de gelegenheid gesteld zich aan een ademtest te onderwerpen zodat zij zelf kunnen zien of het nog wel verstandig is om een voertuig te besturen.
Alle bezoekers krijgen een folder met informatie over BOB en de risico's en gevolgen van drinken en rijden. Daarnaast krijgen mensen die onder de grens blijven van het strafbaar gestelde promillage (0,5 promille) bij wijze van aanmoediging een BOB-sleutelhanger cadeau.

De BOB-bus zal in de nacht van vrijdag op zaterdag (14/15 juni) en zaterdag op zondag (15/16 juni) tussen 23.00 en 06.00 uur op het Rembrandtplein staan naast het mobiele onderkomen van de politie.
---