Provincie Zeeland

Offertes exploitatie fiets/voetveer

Vandaag, donderdag 13 juni hebben 5 bedrijven zich aangemeld voor de exploitatie van het fiets/voetveer Vlissingen-Breskens. De aanbieders zijn Wagenborg Passagiersdiensten op Ameland, Rederij Dijkhuizen in Vlissingen, BBA/Connex in Breda, Doeksen Transport Group BV in Rotterdam en Connexxion te Schiphol. De offertes zijn gedaan ten overstaan van notaris mr. R.A. Vegter uit Middelburg; de prijsaanbiedingen zijn ongeopend bij de notaris in bewaring gegeven. Een selectiecommissie, onder voorzitterschap van oud-directeur ir. Ch.B. Landré van de provinciale directie infrastructuur en vervoer gaat de aanbiedingen eerst beoordelen op hun compleetheid en mate van dienstverlening. Pas als die ronde de toets der kritiek heeft doorstaan, worden de financiële enveloppen geopend, waarna de finale beoordeling volgt.
Verwacht wordt dat provinciale staten in hun vergadering van 20 september tot de gunning kunnen overgaan. De provincie heeft de dienstverlening 28 maart Europees aanbesteed. Aanvankelijk zouden de offertes 31 mei binnen moeten zijn. Een aantal potentiële aanbieders heeft om uitstel gevraagd, waardoor de aanbieding nu op 13 juni haar beslag heeft gekregen.
Het fiets/voetveer moet 15 maart 2003 in de vaart komen; de huidige veerdiensten over de Westerschelde van de Provinciale Stoombootdiensten Zeeland worden dan beëindigd. De dag daarvoor wordt de Westerscheldetunnel officieel geopend.
Tegen die datum zullen de twee schepen die de provincie nu laat bouwen bij Damen Shipyards in Gorinchem nog niet beschikbaar zijn. Het eerste schip komt eind 2003 in de vaart. Aan de aanbieders voor de exploitatie is daarom gevraagd of zij een tijdelijk alternatief kunnen bieden. De provincie houdt zelf als mogelijkheid achter de hand de tijdelijke inzet van een of meer PSD-schepen. Die schepen zullen dan alleen voetgangers en (brom)fietsers overzetten.

13 juni 2002, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 29/02

Overzicht persberichten