Vlaams Parlement

parlementaire begrippenlijst Français Deutsch
13 jun 2002

Universitaire ondersteuning ombudswerk

De laatste tien jaar heeft de ombudsfunctie in ons land stilaan maar duidelijk vorm gekregen. Na deze periode van expansie is de tijd rijp voor een grondige studie, stroomlijning en verdieping van de ombudsfunctie. Vanuit dat perspectief wordt kortelings het ICOM opgericht. Het "Interuniversitair Centrum voor de Ondersteuning van de OMbudfunctie" tracht de verdere ontwikkeling van de ombudsfunctie te ondersteunen door middel van onderzoeksactiviteiten en vormingsinitiatieven. Zowel academici als ombudsmannen staan aan de doopvont van dit initiatief.

Vanuit de academische wereld worden tal van professoren bij dit initiatief betrokken; de verschillende Belgische universiteiten zijn vertegenwoordigd. Vanuit de sector worden verschillende ombudsdiensten aangesproken. Het gaat niet enkel om ombudsmannen- en vrouwen uit de publieke sector, ook vanuit de privé-sector wordt een impuls verwacht. Daarnaast zijn er nog vanuit de belendende sectoren enkele interessante partners, zoals VVSG (Vereniging voor Steden en Gemeenten), Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid (V.V.B.B.) en Association Francophone des Sciences de l'administration et de la gestion publiques (A.F.S.A), Koning BoudewijnStichting, Raad Van State ?

Het eerste initiatief wordt een studiedag waarin de meerwaarde van de ombudsdiensten op verschillende vlakken wordt getoetst. Op 4 december 2002 zullen thematisch verschillende professoren en ombudsmannen een gedeelte van de thematiek toelichten.

Op 18 juni 2002 wordt al een eerste bijeenkomst georganiseerd. Aan alle geïnteresseerden zal het initiatief en de studiedag worden voorgesteld. Om 16.30 uur organiseren wij ook een persconferentie, waarbij de leden van de voorlopige stuurgroep de pers te woord zullen staan. Wij nodigen de journalisten dus uit op de persconferentie van 18 juni 2002 om 16.30 uur in de raadzaal van de Koning Boudewijnstichting, Brederodestraat 21, 1000 Brussel. Er is dan een persmap ter beschikking waarin ICOM wordt voorgesteld, met een overzicht van de mogelijke partners en het programma van de studiedag.