GTI NV

Betere studieresultaten door supersnel internet

Bunnik, 13 juni 2002

GTI Vitel hoofdaannemer en projectverantwoordelijke van compleet glasvezelnetwerk in universiteitstad.

Studeren kost geld. Aan studenten, ouders en overheid. Een investering in mensen, die ten volle moet worden benut. Wooncomfort speelt daarin een rol. Want goede voorzieningen bevorderen de prestaties, en dus de 'return-on-investment'. De Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSHN) speelt daarop al jarenlang in. Door standaard complete faciliteiten te bieden, bijvoorbeeld ook voor gehandicapten. Daaraan wordt in augustus 2002 een supersnelle internetverbinding toegevoegd. De bewoners kunnen dan thuis surfen, discussiëren en downloaden alsof ze achter één van de direct op internet aangesloten servers op de campus zitten. Tien tot vijftien maal sneller dan ADSL en kabel, en vijfmaal sneller dan de GigaPortnorm zoals die in opdracht van de ministeries van Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor snel internet is geformuleerd. GTI Vitel verwierf de opdracht om het Nijmeegse netwerk als 'turn-key' project te realiseren, tot en met de aansluitingen in de afzonderlijke studentenwoningen in wooncomplexen op verschillende plaatsen in de stad.

De druk op universitaire en HBO-studenten om topprestaties te leveren, loopt snel op. Als de prestatienormen niet worden gehaald, is het vonnis hard en definitief. Dergelijke eisen kunnen alleen worden gesteld als de studenten de beschikking hebben over de beste faciliteiten. Internet hoort daar bij. Het is niet alleen een onmisbare informatiebron, maar biedt ook tijd- en kostenbesparende mogelijkheden zoals e-learning, het elektronisch aanleveren van scripties en het op afstand - met videobeelden - volgen van colleges en overleggen met docenten en vakgenoten. Dat vraagt snelheid. Niet alleen op de campus, maar ook thuis.

Sneller dan GigaPort

Op aandringen van internetspecialisten boog een aantal ministeries zich eind 1997 over de eisen waaraan een internetaansluiting voor bedrijfsleven en hoger onderwijs ten minste moet voldoen om met een ICT-gedreven economie internationaal een voorsprong te kunnen nemen. Daaruit is de GigaPortnorm voortgekomen.

Voor zijn studentenwoningen in Nijmegen nam SSHN deze norm niet als doel, maar als uitgangspunt. Onderzocht is hoe de woningen optimaal op internet kunnen worden aangesloten. Glasvezel tot binnen in de woningcomplexen bleek daarvoor de enige mogelijkheid. GTI Vitel haakte pas in een laat stadium op dit project in. Toch is hun oplossing uiteindelijk als beste uit de bus gekomen. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is het feit dat uit één hand een compleet 'turn-key' systeem wordt geboden. Van ontwerp, graafwerk en aanleg van het glasvezelnet tot en met de selectie van benodigde partners daarvoor en de contacten met de eigenaars van 'lege buisruimte' voor glasvezels onder Nijmegen. En inclusief de in de studentencomplexen benodigde infrastructuur om iedere studentenwoning van een eigen snelle internetaansluiting te voorzien. GTI Vitel voert daarbij het projectmanagement en draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de oplevering van een werkend geheel.

Het glasvezelnet is nu in aanbouw, en zal de studentenwoningen voorzien van internettoegang die ver boven de GigaPortnorm uitgaat. Bovendien krijgen aangesloten studentenwoningen via dezelfde bekabeling de beschikking over een 'peer-to-peer' intern communicatienetwerk.

Slim graafwerk

Naast snelheid, stelde SSHN ook eigendom van het netwerk als eis. Meeliften op glasvezelnetten van commerciële aanbieders komt daarmee te vervallen. Het ingraven van nieuwe kabels in de bodem van een historische stad is echter geen sinecure. Daarom is gekozen voor 'slim graafwerk': het zoeken van partners met soortgelijke plannen en al ingegraven buizen met nog vrije ruimte. De partners zijn gevonden in onder andere de gemeente Nijmegen en het Universitair Centrum voor Informatievoorziening (UCI) van de Nijmeegse universiteit.

De gemeente had uitbreidingsplannen voor haar bestaande glasvezelinfrastructuur waarmee diverse maatschappelijke instellingen 'on-line' toegankelijk zijn. Door die te combineren met de plannen van SSHN, wordt aanzienlijk op kosten bespaard. Daar waar de nieuwe bekabeling gezamenlijk wordt gebruikt, kan SSHN daarover beschikken tegen condities die overeenkomen met eigendom. UCI fungeert als belangrijke partner om de infrastructuur uit te breiden tot 'fiber-to-the-dormatory', waarmee de door SSHN gewenste internetsnelheid tot in de studentenwoningen wordt gerealiseerd. UCI is bovendien de 'provider' die de studenten - op basis van hun collegekaartnummer en een wachtwoord - via SURFnet toegang verschaft tot internet.

De partners

De 'core business' van GTI Vitel is het realiseren van netwerkinfrastructuren. Voor het project in Nijmegen heeft GTI Vitel als hoofdaannemer de volledige projectverantwoordelijkheid op zich genomen. Daartoe is een partnership aangegaan met CCT Infrastructuren voor de civiel-technische activiteiten en Centric Systems & Services dat zorg draagt voor de actieve netwerkcomponenten zoals servers, switches en routers. Het oorspronkelijke contract met SSHN is later - met het oog op kostenbesparingen - opgesplitst in twee afzonderlijke projecten in opdracht van SSHN en UCI.

Als het netwerk in augustus wordt opgeleverd, beschikken zestien wooncomplexen van SSHN over 'concentratiepunten' die via het glasvezelnet direct zijn aangesloten op de SURFnet-internetserver van UCI. De faciliteiten van de concentratiepunten worden via koperbekabeling gedistribueerd over de 3.800 studentenwoningen in de zestien complexen. GTI Vitel bv draagt er daarbij zorg voor dat iedere aansluiting voldoet aan een aantal strenge voorwaarden. Zo is een minimale transmissiesnelheid van 10 Mb/s gewaarborgd als 1/5 van de gebruikers gelijktijdig aan het werk is.

Studenten zullen daarvoor maximaal 13,60 euro per maand gaan betalen. De woningen van de stichting in het centrum van Nijmegen - het betreft in veel gevallen historische panden - zullen op termijn van soortgelijke netwerkfaciliteiten worden voorzien.

GTI in Nederland en Fabricom in België, Endel en INEO in Frankrijk - dochterondernemingen van Fabricom Groep - vormen samen de entiteit 'Industrial Installations & Maintenance' van Tractebel, de energiedivisie van SUEZ. Deze entiteit realiseert een omzet van ruim 4 miljard EUR.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij:
GTI nv
Gea M. Peek, Manager Communicatie
Kosterijland 50, 3981 AJ Bunnik; postbus 210, 3980 CE Bunnik telefoon: 030 656 94 75; fax: 030 656 94 15
e-mail: info@gti-group.com