---

Ministerie van Defensie



---

Marechaussee zet veertig Nigerianen uit per charter

13-06-2002

De Koninklijke Marechaussee heeft in opdracht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) woensdag (12 juni) een groep van veertig uitgeprocedeerde Nigeriaanse asielzoekers begeleid tijdens een gedwongen uitzetting naar Nigeria. Hiervoor is door de IND een chartervlucht georganiseerd. De uitzetting naar Nigeria is de tiende charteruitzetting die dit jaar door de Marechaussee werd uitgevoerd.

De meeste Nigerianen verbleven reeds enige tijd in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. Een deel van de groep Nigerianen heeft een criminele achtergrond in Nederland. De uitzetting is door de Marechaussee en de IND voorbereid in Nigeria. Nigeriaanse immigratie-experts hebben in Nederland meegewerkt met de vaststelling van de nationaliteit en identiteit van de betrokkenen.

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor het escorteren van vreemdelingen. Eerder dit jaar zijn via charteruitzettingen al enkele honderden vreemdelingen het land uitgezet door de Marechaussee in opdracht van de IND. Zo zijn er in 2002 chartervluchten ingezet naar Kongo, Kameroen, Roemenië, Suriname, Togo, Kosovo en Bulgarije. De IND kiest in toenemende mate voor uitzettingen per charter. Gestreefd wordt naar twee charteruitzettingen per maand. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid. Uitzettingen per charter zijn mogelijk door een samenwerkingsverband tussen IND, Koninklijke Marechaussee, Vreemdelingendiensten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.