Ingezonden persbericht

Reuters dochteronderneming Instinet neemt Island ECN over

Amsterdam 13 juni 2002 - Instinet, een dochteronderneming van Reuters, heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van Island ECN. De overname is gebaseerd op een aandelentransactie en heeft tot doel het creëren van een wereldwijd elektronisch handelsplatform met diensten voor professionele handelaars en institutionele beleggers.

In de overeenkomst is opgenomen dat Instinet haar aandeelhouders voor de definitieve overnamedatum een speciaal dividend van $1 per aandeel zal uitkeren. Reuters bezit momenteel 83% van de Instinet-aandelen en zal $207 miljoen ontvangen van de geplande dividenduitkering. Na de overname heeft Reuters ongeveer 62% van het totale, verwaterde aandelenkapitaal van Instinet in haar bezit.

De aandeelhouders van Island ECN zullen ongeveer 25% van Instinet's gewone aandelen (op basis van het verwaterde aandelenkapitaal) in handen hebben, met een totale geschatte transactiewaarde van $508 miljoen, met inachtneming van het speciale dividend en op basis van de slotkoers van $7,05 van het aandeel Instinet op 7 juni 2002.

De combinatie die ontstaat na deze overname biedt Reuters een aantal belangrijke voordelen:
- een krachtige concurrentiepositie in een markt die wordt gekenmerkt door snelle ontwikkelingen en veranderingen;
- een ervaren en getalenteerd managementteam;

- Reuters verwacht $207 miljoen te ontvangen aan de eerder genoemde dividenduitkering.
Tom Glocer, Chief Executive van Reuters: "Reuters is actief betrokken bij de ondersteuning van Instinet tijdens een uitdagende fase in haar ontwikkeling. Vanaf het eerste kwartaal van 2002 werken we nauw samen bij het opzetten van een nieuw managementteam, uitbreiding van het marktaandeel en het realiseren van kostenbesparingen om de winstgevendheid te herstellen. Verder introduceren we nieuwe producten voor de institutionele buy side van de markt en integreren we de handelsconnectiviteit van Instinet in Reuters-producten. De overname van Island onderstreept deze algemene plannen en biedt Instinet het krachtigste managementteam in haar marktgebied. We kijken uit naar de verdere strategische samenwerking met een uitgebreid Instinet."

De netto vastgestelde waarde van Island was op 31 december 2001 $61 miljoen en het bedrijf maakte in dat jaar een winst - voor belastingen - van $40 miljoen. De omzet in het jaar tot 31 december 2001 bedroeg $166 miljoen.

Reuters
Reuters (www.about.reuters.com) is leverancier van financiële informatie, nieuws en technologie aan financiële instellingen, media, bedrijven en particulieren. De kracht van Reuters ligt in de combinatie van content, technologie en connectiviteit. Reuters heeft haar toonaangevende positie weten te vestigen door voortdurende technologische innovatie en haar reputatie vanwege snelheid, accuratesse, integriteit en onafhankelijkheid. Reuters heeft ruim 19.000 werknemers in 97 landen, waartoe een nieuwsstaf van 2.500 werknemers in 230 bureaus behoort, die 150 landen bedient. Reuters is hiermee de grootste multimedia-nieuwsorganisatie in de wereld. In 2001 behaalde het bedrijf een omzet van 3,9 miljard Britse pond.