Gemeente Leiden

Raadsleden uit Buffalo City leren Leidse lessen over de uitvoering van het Grotestedenbeleid

Leiden heeft deze week drie raadsleden en een topambtenaar uit de zusterstad Buffalo City op bezoek. De achtergrond van dit bezoek is dat Buffalo City, als grote Zuid-Afrikaanse stad, een vijfjarig ontwikkelingsplan heeft (Integrated Development Plan), een plan vergelijkbaar met de plannen die Leiden heeft opgesteld in het kader van het Grotestedenbeleid. In de komende maanden wordt in Buffalo City al gestart met de uitvoering van het IDP.

Leiden heeft als Grotestedenbeleid-stad al enkele jaren ervaringen met het uitvoeren van zo'n ontwikkelingsplan. In oktober jl. kreeg Leiden een dikke voldoende van een landelijke visitatiecommissie voor de uitvoering van het Grotestedenbeleid.

Gezien de bereikte resultaten is uitwisseling van de ervaringen van Leiden en Buffalo City interessant voor bestuurders en ambtenaren in beide steden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die het bezoek heeft gefinancierd, heeft de afgevaardigden uit Buffalo City vorige week een programma over Grotestedenbeleid in Nederland -met name in Leiden- aangeboden.

In gesprekken met mensen die bij het Leidse GSB betrokkenen zijn proberen de gasten uit Buffalo City informatie te verzamelen over de Leidse ervaringen. Vragen zijn daarbij onder meer: Via welke structuur kan het ontwikkelingsplan slagvaardig in resultaten worden omgezet? En: hoe kunnen raadsleden zo goed mogelijk betrokken worden bij de uitvoering van het ontwikkelingsplan? Maandag aanstaande 17 juni licht de groep de leerpunten uit Leiden, vertaald in een 'actiestrategie', toe.

Het bezoek van de mensen uit Buffalo City komt niet uit de lucht vallen. In januari jl. bracht een Leidse delegatie onder leiding van burgemeester Postma een bezoek aan Buffalo City. Tijdens dit bezoek bleek dat beide steden met meerjarige ontwikkelingsplannen (gaan) werken en dat de overeenkomsten wat betreft doel en werkwijze groot zijn. Duidelijk was toen al dat de twee steden van elkaars ervaringen kunnen leren. Bij de VNG is subsidie aangevraagd om de uitwisseling van ervaringen gedurende drie jaar te kunnen laten lopen.