ABVAKABO FNV

CAO voor doktersassistenten in huisartsenpraktijken

Utrecht, Zoetermeer, Den Haag - 13 juni 2002

Gezamenlijk persbericht LHV, ABVAKABO FNV, CFO CNV-BOND en NVDA

Doktersassistenten in huisartsenpraktijk krijgen loonsverhoging van 4

procent

De Landelijke Huisartsen Vereniging, de vakbonden ABVAKABO FNV en CFO CNV-Bond en de beroepsvereniging NVDA hebben op 13 juni 2002 overeenstemming bereikt over een nieuwe 1-jarige CAO. De CAO heeft betrekking op doktersassistenten in de huisartsenpraktijk. Zij krijgen, met terugwerkende kracht tot 1 mei 2002, 4 procent loonsverhoging. Daarnaast wordt hun inkomen meer in overeenstemming gebracht met collega's in vergelijkbare sectoren, zoals de gezondheidscentra. De nieuwe CAO loopt van 1 mei 2002 tot 1 mei 2003 en is van kracht voor ongeveer 10.000 werknemers.

Naast de loonsverhoging van 4 procent gaat in december 2002 de eindejaarsuitkering eenmalig omhoog met 0,75 procent naar 1,5 procent. In april 2003 krijgen de doktersassistenten nogmaals een eenmalige uitkering van 0,5 procent. In de berekening van de eindejaarsuitkering wordt ook de vakantietoeslag meegenomen. Partijen hebben de intentie om deze uitkering in volgende CAO's meer marktconform (en dus structureel) te maken.

Verder is het loongebouw geherstructureerd. Het aanvangsalaris van een gediplomeerd assistente (schaal 2) gaat 2 procent extra omhoog. Het maximum van de schaal gaat met 1,1 procent omhoog. Voor de Assistente plus (schaal 3) wordt zowel het aanvangsalaris als de laatste periodiek met 1,6 procent verhoogd. In schaal 2 en 3 komen voor de tussenliggende periodieken kleinere extra stappen.

Komend jaar vindt een functiewaarderingsonderzoek plaats. De uitkomsten hiervan vormen de basis voor de volgende CAO-onderhandelingen.

De CAO wordt uitgebreid met de nieuwe functie van praktijkondersteuner. De schaal die bij deze functie hoort is in overeenstemming met de zwaarte van de functie. Voorts komt er een commissie die zich bindend uitspreekt over de juistheid van de inschaling van assistenten.

De werkgeversvereniging en de bonden zijn tevreden over het behaalde resultaat en leggen dit met een positief advies aan hun leden voor.