Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Utrecht, 13 juni 2002

GIGAPORT PLEIT VOOR UITBOUW ICT-KOPLOPERSPOSITIE
700 miljoen euro nodig voor vierjarig offensief

In het aan de Nederlandse politiek aangeboden advies Breed op Glas pleit de stuurgroep GigaPort voor een nieuwe financiële injectie om de Nederlandse ICT-koploperspositie in internationaal verband vast te houden en uit te bouwen. Op basis van bijna vier jaar praktijkervaring ziet GigaPort reële mogelijkheden om invoering van breedbandcommunicatie op glasvezelbasis in Nederland te versnellen. Aansluitingen in zorg en onderwijs zijn daarbij speerpunt. Daarnaast pleit GigaPort voor een proeftuin voor het 'internet van de toekomst', zodat ook innovatie en ontwikkeling een kans krijgen. Met het vierjarige offensief (2003-2006) is een bedrag van 700 miljoen euro gemoeid.

"Ons land hoort bij de onbetwiste ICT-koplopers. Dit komt tot uitdrukking in de toestroom van wereldwijde ICT-pioniers als Cisco, IBM, Ericsson en BT Ignite, die Nederland als uitvalsbasis voor hun breedbandontwikkeling gebruiken", zo stelt Pieter Winsemius onder wiens voorzitterschap het advies tot stand is gekomen. "Om deze 1,5 jaar voorsprong op andere landen te behouden en een nieuwe sprong voorwaarts te maken, is steun van politiek en bedrijfsleven noodzakelijk. De daarmee gepaard gaande financiële consequenties van 700 miljoen euro over vier jaar zijn alleszins te overzien."

Marktwerking stagneert
De stuurgroep komt tot deze conclusie doordat veel noodzakelijke infrastructuur niet beschikbaar is. Hoewel binnen het GigaPort-project zo'n 100 locaties - voornamelijk hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen - van breedbandige internettoegang zijn voorzien, stelt de stuurgroep dat dit niet voldoende is. Er bestaat behoefte aan breedband in zorg, onderwijs, bij publieke instellingen en bedrijfsleven op meer dan tienduizend locaties. De huidige problemen in de kabel- en telecommunicatiesector bevestigen, dat het principe van marktwerking hevig stagneert; een aanwijzing dat aanbieders op korte termijn geen verdere vertakking van infrastructuur naar dorp of stad zullen verzorgen. Alleen al om die reden kan en mag de ontwikkeling van hoogwaardige glasvezelnetwerken en breedbandtoepassingen niet aan de aanbodzijde alleen worden overgelaten. Verder is de vraag van de markt versnipperd.

Publieke instellingen
Breed op Glas reikt concrete oplossingen aan en maakt daarin onderscheid tussen een proeftuin voor het internet van de toekomst en de aanleg van breedbandaansluitingen voor publieke instellingen. Voor deze laatste categorie worden de breedbandmogelijkheden van onderwijs en gezondheidszorg gecombineerd met het op gang brengen van een gezonde breedbandmarkt. Hiervoor is 400 miljoen euro nodig, verdeeld over vier jaar:
- 200 miljoen euro: Vanuit onderwijs en zorg wordt de markt gestimuleerd om een centraal knooppunt voor breedbandinfrastructuur aan te leggen in alle steden en dorpen. Dit knooppunt verbindt stad of dorp met nationale breedbandnetwerken. De nieuw aan te leggen en open te breken infrastructuur bedraagt ongeveer 6000 km.

- 200 miljoen euro: Binnen steden en dorpen bundelen scholen en zorginstellingen hun communicatie-behoeften. Zo verwerven ze hoogwaardige verbindingen tot het centrale knooppunt. Met een stimuleringsbedrag van 200 miljoen euro kan deze vraagbundeling aanzienlijk worden versneld.

Proeftuin
De 300 miljoen euro die van 2003 tot 2006 nodig is voor het ontwikkelen van een proeftuin wordt als volgt toegewezen:

- 100 miljoen euro: om een breedbandige netwerkinfrastructuur en toepassingsomgeving te realiseren met ongelimiteerde capaciteit. De proeftuin wordt aan andere Europese onderzoeksnetwerken gekoppeld en is beschikbaar voor het testen en ontwikkelen van geavanceerde toepassingen door wetenschap en industrie.

- 100 miljoen euro: voor de ontwikkeling van software-infrastructuur. Aangevuld met een bijdrage van bedrijven en kennisinstellingen in dezelfde ordegrootte.

- 100 miljoen euro: voor de ontwikkeling van breed-bandtoepassingen in het publieke domein zoals onderwijs, gezondheidszorg en publiek bestuur. Deze impuls komt bovenop bestaande overheidsplannen, waarbij de overheid als launching customer optreedt en de ontwikkeling van software en toepassingen door de industrie stimuleert.

Eindgebruiker centraal
"Breed op Glas gaat, in vergelijking met het onlangs verschenen advies van de Expertgroep Breedband, specifieker in op mogelijkheden om glasvezel tot aan de voordeur te brengen", meent GigaPort-directeur Pieter Spohr. "Waar de Expertgroep Breedband een globaal actieplan presenteert, zoekt GigaPort naar concrete en effectieve maatregelen voor de eindgebruiker. Glas moet uiteindelijk naar de wijk, ook in kleinstedelijke en dunbevolkte gebieden." "Dat dit niet louter een kwestie is van breedbandontsluiting van de eindgebruiker, begrijpt inmiddels iedereen. Daarom zul je in samenhang met het 'glas naar de wijk' ook iets substantieels moeten doen aan het vermogen om in Nederland op snelle en toekomstvaste wijze breedband toepassingen te kunnen ontwikkelen. Dit vraagt om een internationaal vooraanstaande positie van partijen, zoals SURFnet en het Telematica Instituut", aldus Spohr.

GigaPort
GigaPort is een project van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, hoger onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten. Doelstelling van GigaPort is Nederland een voorsprong te geven in de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde en innovatieve internettechnologie. Het deelproject GigaPort-Netwerk wordt gerealiseerd door SURFnet. In het andere deelproject, GigaPort-Applicaties, onderzoekt het Telematica Instituut samen met bedrijven hoe de nieuwe technologische mogelijkheden van breedbandig internet kunnen worden vertaald in concrete toepassingen. Voor meer informatie: www.gigaport.nl


-EINDE BERICHT-

Noot aan de redactie:
Op de website van GigaPort is het advies Breed op Glas opgenomen (www.gigaport.nl).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Winkelman & van Hessen
Elke Duncker
T 070 416 16 16
F 070 416 16 96
E eduncker@wenvh.nl