Nationaal Dubo Centrum

donderdag 13 juni 2002

Openbare ruimte: 'schoon, heel en veilig'

Dat zijn de nieuwe prioriteiten in het beleid voor de openbare ruimte. Staatssecretaris Remkes van VROM presenteerde dit in het Pleidooi voor de Openbare Ruimte op de Dag van de Openbare Ruimte op 13 juni jongstleden.

Ontoereikend beheer, verloedering, onveiligheid, vernieling en zwerfvuil brengen de openbare ruimte op steeds meer plaatsen in een neerwaartse beweging. Met het Pleidooi voor de Openbare Ruimte kiezen vijf departementen onder aanvoering van VROM voor een doorbreking van de negatieve spiraal.
Eén van de 10 'Grote Projecten' uit de derde architectuurnota 'Ontwerpen aan Nederland' is het project Openbare Ruimte in revisie. Het Pleidooi voor de Openbare Ruimte komt uit dit project voort. In dit pleidooi wordt afscheid genomen van de esthetiserende benadering in het ontwerp van de publieke omgeving. 'Mooi' is belangrijk, maar 'schoon, heel en veilig' zijn nog belangrijker.

Kernopgaven
"De openbare ruimte moet weer een terrein worden van én voor ons allemaal. Het is een opgave die overal in ons land speelt. Een 'groter project' in de openbare ruimte is eigenlijk niet denkbaar", aldus de staatssecretaris. De ondertekenaars van het pleidooi zien twee kernopgaven:
De eerste is het waarborgen van de belangrijkste voorwaarde voor het alledaags gebruik: een publieke omgeving die schoon, heel en veilig is. Die opgave speelt vooral in de naoorlogse woonwijken. Bij de herstructurering daarvan moeten het ontwerp en het beheer van de openbare ruimte vanaf het begin onderdeel zijn van de planvorming. Naast de gezamenlijkheid voor de opgave van gemeenten, woningbeheerders en ook politie of zorginstellingen is de invloed van de buurtbewoners op het ontwerp, de inrichting en het beheer van hun woonomgeving belangrijk. Dit is om de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de bewoners te vergroten. De tweede kernopgave richt zich specifiek op de níeuwe openbare ruimte. Dit zijn locaties die in de toekomst een belangrijke rol krijgen in de stedelijke netwerken, zoals de stations van de HSL en hun omgeving, het Prins Clausplein bij Den Haag en het openbaar vervoerknooppunt Duivendrecht bij Amsterdam. Op die plaatsen moet worden gezorgd voor een functionele en kwalitatief hoogstaande inrichting.

ISV
Het is aan het volgend kabinet om besluiten te nemen over een actieprogramma om de ambities in de praktijk te brengen, maar het voorstel is om in de volgende ronde van het ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) de nadruk te leggen op de openbare ruimte. Daarnaast moet een aantal voorbeeldstellende proefprojecten het mogelijk maken om vanaf 2005 een effectief algemeen beleid voor de openbare ruimte te voeren. De accenten zijn onder meer de openbare orde, bewonersparticipatie en beheer. In publiek-private samenwerking wordt het publiek domein bij met name de zes HSL-stations (de zogenaamde sleutelprojecten) uitgewerkt. Het Atelier van de Rijksbouwmeester ondersteunt daarbij het ontwerpproces.