Gemeente Eindhoven

Persbericht: 13 juni 2002, no. 96

Bedrijfsleven maakt actieplan Horizon

Concrete projecten ter versterking economie Regio Eindhoven

Het bedrijfsleven in de Regio Eindhoven heeft een strategisch actieplan gemaakt dat een programma met negentien concrete projecten ter versterking van de economische structuur op de middellange termijn bevat. Trefwoorden in het rapport, dat de naam Horizon draagt, zijn: technologie en kennis, ondernemen en marketing. Daarmee moet de Regio Eindhoven een nog sterkere speler worden op het internationale speelveld. Het programma is tot stand gekomen in een dialoog met bedrijven, overheid en onderwijs- en kennisinstellingen. Het gaat uit van regionale kansen en is geformuleerd in samenhang met en in aanvulling op bestaande initiatieven.
Het rapport, opgesteld door de Commissie Regionale Kansen voor de Regio Eindhoven, wordt vandaag (13 juni) aangeboden tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Eindhoven. Het wordt aangeboden aan de gemeenten van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en aan de provincies Noord-Brabant, Limburg (BOM/LIOF) en het ministerie van Economische Zaken.

Toptechnologie in kennis - en netwerkeconomie
In de verschuiving naar een kennis - en netwerkeconomie kan de Regio Eindhoven haar goede uitgangspositie benutten door de bestaande voorsprong in technologie veder te versterken. Door naast "leading in technology" ook "leading through technology" te worden, aldus het rapport. Dat wil zeggen: niet zozeer het accent te leggen op technologie als zodanig, maar op de toepassing ervan. Dat kan als wordt ingespeeld op het toenemende belang van de (internationale) ontwerpindustrie - en diensten waarin naast productontwikkeling, productietechnologie en marketing kerntaken worden. Naast kennis en technologie is meer aandacht nodig voor markt en innovatie.

Minder conjunctuurgevoelig
De Commissie stelt voor de conjunctuurgevoeligheid van de regio (sterk in gevoelige sectoren als metalelectro en high tech) terug te dringen door in te zetten op een bredere variëteit aan technologieën. Daarvoor moet er meer samenwerking komen tussen en binnen de clusters, moet meer stuwende dienstverlening en nieuwe bedrijvigheid worden aangetrokken. Daarnaast moet aandacht worden gegeven aan het oplossen of verminderen van de structurele tekorten op de arbeidsmarkt. Door toenemende eisen aan het kennisniveau wordt de match tussen vraag en aanbod steeds nijpender. Ook moet het doel zijn het rendement van kennis door innovatie en marktvaardigheden te verhogen. De Regio Eindhoven is een mondiale speler. Daarom is ook het verhogen van de internationale uitstraling en aantrekkelijkheid voor internationale kenniswerkers van groot belang.

Projecten
In Horizon zijn negentien projecten gedefinieerd langs drie programmalijnen: mens, technologie en omgeving. Leven lang leren, kiezen voor techniek, herintreding van vrouwen met behulp van e-learning zijn voorbeelden van mensprojecten. Het creëren van kenniscentra en kennisnetwerken staat centraal in de technologielijn. Genoemd worden onder meer: de (bio) medische technologie, automotive, design, sport en technologie, zorg en technologie. Projecten in de programmalijn omgeving zijn onder meer: het realiseren van faciliteiten voor de grootste concentratie van start-ups in de technologie en de internationale profilering van de technologieregio Zuidoost-Nederland onder de merknaam "Eindhoven".

Publiek private samenwerking
Voor ieder project is een projecteigenaar bereid gevonden zich in te zetten voor realisering. Een belangrijk uitgangspunt is dat de projecten zichzelf financieren, zoveel mogelijk op publiek/private basis. De Commissie vindt het van belang de voortgang en de resultaten te laten toetsen door een onafhankelijke commissie op basis van vooraf geformuleerde toetsingscriteria. Voor het op gang brengen en ondersteunen van de projectteams wordt een budget geraamd van 10 miljoen euro voor een periode van 3 - 5 jaar.

Internationale aandacht
Toptechnologie, innovatie en marketing zijn op internationale leest geschoeid.
Het programma sluit aan bij de internationale economische politieke agenda waarin wordt gestreefd naar verbetering van de relatie tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen en naar het stimuleren van innovatie en nieuwe bedrijvigheid. Vandaar dat de Commissie het rapport Horizon onder de aandacht brengt van de provinciale, landelijke en Europese overheid.

Downloaden van het rapport Horizon (pdf file) vanaf 13 juni 2002, na afloop bijeenkomst: www.rede.nl