Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 13 JUNI 2002 DICK SCHERPENZEEL STICHTING

Dick Scherpenzeelprijzen voor Van Broekhoven en fotograaf Van Denderen

Regisseur Roel van Broekhoven is de winnaar van de Dick Scherpenzeel Persprijs 2001 voor zijn documentaire 'Even India bellen'. De fotoprijs gaat naar Ad van Denderen voor een serie over illegale vluchtelingen in Spanje. Silvia Vázquez van de journalistenopleiding in Tilburg mag de studentenprijs in ontvangst nemen.

'Even India bellen' is een productie over Call centres in India, van waaruit klanten in de Verenigde Staten en Engeland te woord worden gestaan. Deze documentaire werd uitgezonden door de VPRO in november 2001 in de programmareeks De Nieuwe Wereld.

De jury heeft Roel van Broekhoven de prijs toegekend omdat hij een documentaire heeft gemaakt waarin door een fascinerende omkering van de tegenstelling rijk en arm, de gangbare clichés doorbroken worden. Van Broekhoven zet de kijker aan tot nadenken met de juiste relativering, zonder zijn eigen mening te geven. Een boeiende, kwalitatief goede productie, toegankelijk voor een breed publiek, aldus de jury.

De bekroonde serie van Van Denderen ' Illegale landingen van vluchtelingen op het strand van Zuid-Spanje' is een selectie uit een grote serie waar Van Denderen reeds acht jaar aan werkt. Deze foto's zijn in 2001 in Vrij Nederland gepubliceerd. De jury heeft Ad van Denderen de prijs toegekend omdat hij met dit project een prachtige vorm van nieuwsfotografie maakt. Migratie is het belangrijkste thema van dit moment. Van Denderen weet via beelden een verhaal neer te zetten, waarin de spanning en de dramatiek van het onderwerp in alle beelden voelbaar is. De jury roemt de kwaliteit van het werk in het besef hoe moeilijk het is om dit soort foto's te maken.

Studente journalistiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg, Silvia Vázquez ontvangt de prijs voor haar artikel over Cuba 'Het nieuwe kapitalisme', gepubliceerd in Xclusive, studentenblad van haar opleiding. De jury heeft Silvia Vázquez de Studentenprijs, een aanmoedigingsprijs, toegekend omdat zij in haar artikel blijk geeft dat zij durft te schrijven. Ook behandelt zij een onverwacht thema. Vázquez getuigt van veelzijdigheid en originele observaties.

De onafhankelijke jury voor de Persprijs en de Studentenprijs, onder voorzitterschap van Anne Lize van der Stoel bestond uit Vera Illès, Jaap Timmers, Pieter de Vink en Kees Waagmeester.

De onafhankelijke jury voor de Fotoprijs onder voorzitterschap van Martin Meulenberg wegens verhindering van Marloes Krijnen- bestond uit Paul Babeliowsky, Jenny Smets, Bob van der Winden en Louis Zweers.

De Persprijs (Euro 4.545,-), Fotoprijs (Euro 4.545,- ) en Studentenprijs (Euro 1.145) zullen in oktober 2002 worden uitgereikt door de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Datum, tijd, plaats en programma worden later bekend gemaakt.

De Dick Scherpenzeel Stichting analyseert en stimuleert de berichtgeving over niet-westerse landen in de Nederlandse media. Zij doet dat door, naast de uitreiking van de jaarlijkse Dick Scherpenzeel Prijzen, het organiseren van discussiebijeenkomsten en door het initiëren van onderzoek.

Verdere informatie:

Persprijs / studentenprijs:
Kees Waagmeester, jurylid
035 602 4951

Fotoprijs:
Paul Babeliowsky, jurylid
035 772 8661

Dick Scherpenzeel Stichting:
Liesbeth van Houten, coördinator
030 2193 194 (ma-di-wo)