RDW Centrum voor voertuigtechniek

Veendam, 13 mei 2002

Opening Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit

Politie, RDW en VAR gaan samenwerken tegen voertuigcriminaliteit

VEENDAM. De politie, de RDW en de stichting VAR hebben hun handen ineengeslagen om de voertuigcriminaliteit aan te pakken. Onder de naam Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) gaan de drie partijen een samenwerkingsverband aan. De oprichting van het LIV betekent een impuls in de bestrijding van voertuigcriminaliteit en de verbetering van de opsporingsbijstand.

Het LIV wordt op donderdag 16 juni officieel ten doop gehouden. De openingshandeling wordt verricht door de heer M.A. Beuving, korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten, de heer C.C. Krijgsman, voorzitter van de stichting VAR, en de heer J.G. Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. Onder deskundige begeleiding proberen zij een auto te kraken. Degene die als eerste de auto open krijgt, verricht daarmee de opening.

Het LIV zal fungeren als meldpunt, vraagbaak en expertisecentrum op het gebied van voertuigcriminaliteit. Klanten kunnen onder andere bij het LIV terecht voor operationele en strategische analyses, ondersteuning van diverse onderzoeken en informatie over falsificaties. Betere samenwerking tussen de drie partijen leidt tot een snellere en betere afhandeling van vragen van klanten. Daarnaast verbetert en intensiveert de samenwerking de kwaliteit van de opsporingsbijstand.

Particulieren behoren niet tot de klanten van het LIV. Het LIV werkt alleen voor bedrijven en instellingen die beroepshalve met voertuigcriminaliteit te maken hebben. Dat zijn bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, verschillende politie-onderdelen, het Openbaar Ministerie en de douane. In het buitenland maken onder andere Interpol, Europol en diverse ambassades gebruik van de diensten van het LIV.

De vernieuwde samenwerking is een intensivering van een bestaande relatie. Sinds twee jaar hebben de RDW, de politie en de stichting VAR bij wijze van proef hun werkzaamheden meer op elkaar afgestemd. Die samenwerking heeft aanzienlijke resultaten opgeleverd. In 2001 hebben de gebundelde activiteiten er onder andere toe geleid dat 1548 voertuigen terug zijn bij hun rechtmatige eigenaar en dat een beperking in de schadelast van ¤ 16.000.000 is bereikt.

Het LIV is gehuisvest in het pand van de RDW te Veendam. Bij het informatiecentrum werken veertien mensen, waaronder drie medewerkers van de politie en twee van de stichting VAR. De operationele leiding is in handen van Harry Blaauw.

Informatie voor de redactie

Meer informatie over de RDW vindt u op deze website.