NMBS

10/06/02

Gewijzigd treinaanbod vanaf zondag 16 juni

Ieder jaar past de NMBS de dienstregeling van de binnenlandse treinen in meer of mindere mate aan in functie van een gewijzigde vraag, nieuwe mogelijkheden, grote werkzaamheden... Voortaan verhuist die grote aanpassing naar december. Dit is internationaal zo afgesproken.

Toch zijn er op 16 juni nog een beperkt aantal wijzigingen te noteren.
* De meeste toeristentreinen naar de kust rijden dit jaar tijdens de volledige maanden juli en augustus. Dit betekent een honderdtal bijkomende geplande treinen tijdens de zomer. In juli en augustus wordt Zeebrugge-Strand zowel tijdens de week als tijdens het weekend door de trein bediend. De andere maanden stopt de trein op weekdagen in de stopplaats Zeebrugge-Dorp en enkel in het weekend in Zeebrugge-Strand.

* Wegens werkzaamheden op de lijn Brussel-Antwerpen, rijdt op zon- en feestdagen de IR-trein Leuven-Mechelen-Antwerpen/Sint-Niklaas enkel tussen Leuven en Sint-Niklaas. De verbinding Antwerpen-Leuven wordt verzekerd mits aansluiting in Mechelen. Ook om werken in station Namen mogelijk te maken, wordt op werkdagen de IC M-trein Brussel-Namen-Luik/Dinant voorlopig niet meer gesplitst in Namen en rijdt volledig naar Luik-Guillemins en Liers. Tussen Namen en Dinant kunnen de klanten dan gebruik maken van de IR n-treinen Essen-Brussel-Charleroi-Namen-Jambes die worden verlengd tot Dinant en aansluiting geven op de IC M-treinen.

* Een aantal treinen (meestal P-treinen en laatavondtreinen) met een zeer lage bezettingsgraad (over het algemeen minder dan 20 klanten voor de P-treinen en minder dan 10 voor de andere) worden geschrapt vanaf 16 juni. Dit gebeurt op voorwaarde dat de klant over een aanvaardbaar alternatief beschikt (bestaande treinen of in enkele gevallen mits een extra stop van een andere trein) én dat reële besparingen kunnen worden verwezenlijkt. De middelen (personeel en treinmaterieel) die hierdoor vrijkomen, maken de reeds vermelde uitbreiding met geplande en bijkomende treinen naar de kust tijdens dit zomerseizoen mogelijk. Daarnaast heeft de NMBS reeds besloten haar aanbod van 15 december 2002 af uit te breiden op verschillende lijnen. In totaal wordt de afschaffing van de onderbezette treinen meer dan gecompenseerd door de uitbreiding van het aanbod tijdens de zomermaanden en op het einde van het jaar.

Voor bijkomende informatie en details heeft de klant de keuze uit een waaier mogelijkheden: spoorboekje en Aridisc (te koop in de stations), de NMBS-internetsite (http://www.nmbs.be), de telefonische infodienst (02/528.28.28), de infokantoren in de stations en vanaf 16 juni op de nieuwe gele dienstregelingsaffiches in de stations.

© 2002 NMBS