Korps: KLPD, plaats: Driebergen 15-06-2002
Nieuw schip voor Waterpolitie

Voor de tweede keer binnen een jaar droeg scheepswerf Damen Shipyards een nieuw vaartuig over aan het KLPD. In Vlissingen werd het eerste kustvaartuig uit een serie van vijf gedoopt: de P41. Doopmoeder van de P41 was mevrouw R.A.L. van Erve-Siemer, echtgenote van mr. M.E.F.H. van Erve, hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket.

De P41 van het type Damen Stan Patrol 2706 is een aluminium vaartuig dat de Dienst Waterpolitie van het KLPD gaat inzetten op de Westerschelde en de Noordzee voor de Zeeuwse kust.

Hoge snelheid

Het schip is voorzien van alle mogelijke technische snufjes en zodanig gebouwd en uitgerust dat het mag varen tot dertig zeemijlen uit de kust. Het schip is 26,4 meter lang en zes meter breed, heeft twee motoren met een totaal vermogen van 2230 pk. Het schip weegt 61 ton. Opvallend kenmerk is de snelheid van dit schip. De maximumsnelheid is ongeveer 25 knopen (46 km/uur). Dat is het dubbele van de oude P41. Deze snelheid is vooral belangrijk bij incidenten en calamiteiten. De Westerschelde is een drukke vaarweg en bovendien de enige toegang tot Antwerpen. Bij controles van bijvoorbeeld containerschepen kwam de Waterpolitie uit Vlissingen nogal eens snelheid te kort. Dat is nu voorbij.

Een gebruikersgroep is vanaf het begin van de bouw betrokken geweest bij de voortgang en heeft onder begeleiding van een ergonomisch adviseur op een schaalmodel de functionaliteit van de inrichting bekeken. Ook op het gebied van geluid en trillingen zijn opmerkelijke resultaten bereikt. Het aantal decibellen is tot aangename waarden teruggebracht waardoor de bemanningsleden aan het einde van de dienst een stuk frisser naar huis gaan. Tot april 2003 krijgt het KLPD nog vier schepen van dit type.