Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 17 juni 2002

Monnikenhuizen te Arnhem wint omgevingsarchitectuurprijs 2002

tentoonstelling

13 juni t/m 13 juli 2002

De Omgevingsarchitectuurprijs 2002 is toegekend aan het project Monnikenhuizen te Arnhem. Directeur C. de Reus van opdrachtgever Johan Matser Projectontwikkeling BV en ontwerper P.I.M. Lubbers van Buro Lubbers B.V. landschapsarchitectuur & stedelijk ontwerp, zijn de winnaars. Beiden ontvingen de prijs, een trofee en cheques met een totaalwaarde van 24.000 euro, uit handen van de heer J.W. Remkes, Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer.

Eenderde van dit prijsbedrag ontvangt de ontwerper ter vrije beschikking, tweederde deel is voor de opdrachtgever, met daaraan verbonden de voorwaarde dat het bedrag ten goede komt aan de kwaliteit van de publieke buitenruimte. Ballast Nedam Infra Midden BV te Arnhem zorgde voor de uitvoering van het winnende project.

geïntegreerde opzet Het winnende project Monnikenhuizen is gesitueerd op het oude Vitesse-sportterrein, dat werd omgetoverd tot een parkwijk met 204 woningen. Het plan integreert woningbouw, landschappelijke en ecologisch duurzame doelstellingen tot een ruimtelijk esthetisch totaalontwerp. Het sterk hellende terrein werd prachtig benut om zowel een typologisch geschakeerde reeks woningen te plaatsen, als om een overgang te bewerkstelligen tussen aangrenzende landschappen. Karakteristiek voor de opzet is de aanwezigheid van een centrale vijver voor de afvoer van het overtollige regenwater. Door de terrasachtige opzet en de wijze van beplanten ontstonden mooie ruimten en zichtlijnen, waar de bebouwing op strategische wijze inpast. Hierbij werd de architectuur van de verschillende deelprojecten ook onderling afgestemd qua kleur en materiaal, met een zeldzaam niveau van landschappelijke en architectonische integratie als resultaat. De integrale aanpak, opzet en uitvoering werden mogelijk omdat de ontwikkeling en inrichting van het gebied, ook het openbare gedeelte, in handen waren van één partij. "De kwaliteit van dit gebied komt niet alleen de bewoners ten goede, maar het gebied is in de beste traditie van de negentiende-eeuwse villawijk een verrijking voor de stad en in principe voor alle burgers van Arnhem. Een voorbeeldig plan," aldus het juryrapport.

dag van de openbare ruimte De prijsuitreiking vond plaats op de Dag van de Openbare Ruimte op 13 juni 2002 in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam. Op het voorafgaande symposium, gestuurd door Tracy Metz, werd in inleidingen van Ashok Bhalotra, Arnold Reijndorp, Martin Aarts en Maike van Stiphout ingegaan op het vormgeven en inrichten van de openbare ruimte. Staatssecretaris Remkes van VROM sloot daarop aan met zijn 'Pleidooi voor de openbare ruimte', waarin hij aandacht vroeg voor de visie van de rijksoverheid en de plannen voor de korte termijn en verdere toekomst bij het vormgeven van dit gebied. In de loop van het symposium werd ook de prijs uitgereikt voor het beste (nog niet gerealiseerde) idee dat werd ingezonden in het kader van de ideeënbeurs BuitenGewoon Idee 2002. Aansluitend op de uitreiking van de OAP 2002 opende Vlaams Bouwmeester Bob van Reeth tenslotte de expositie 'De goede smaak van de buitenruimte', met een totaaloverzicht van het winnende project en andere inzendingen - in totaal 46 - van de OAP 2002. Deze expositie is tot en met 13 juli 2002 te zien in de bovenzaal van het NAi. De drie nominaties voor BuitenGewoon Idee 2002 maken onderdeel uit van deze expositie.

lustrum 2002 In het jaar 2002 werd de Omgevingsarchitectuurprijs voor de vijfde keer uitgereikt. De volgende prijs wordt uitgeschreven in 2004. Projecten in de openbaar toegankelijke buitenruimte, opgeleverd tussen begin 2002 en eind 2003, kunnen dan worden aangemeld. De Omgevingsarchitectuurprijs wordt georganiseerd door de stichting OAP, waarin participeren: De Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen (bnSP), de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchtitektuur (NVTL), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), de Vereniging Stadswerk Nederland, de Vereniging van Fabrikanten van Bestratingsmaterialen en Straataankleding (BeST), de Stichting Promotie Straatbaksteen en VIANED (Vereniging Infrastructuur Aannemers). Het initiatief wordt verder ondersteund door de Koninklijke Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst Bond van Nederlandse Architecten (BNA).

De jury van de Omgevingsarchitectuurprijs 2002 staat onder voorzitterschap van dr. W. Kuiper, lid directieraad van de VNG. Voorts hebben in de jury zitting ing. K.W. van der Lee (namens ontwerpers), A. Oosterman (namens algemeen belang), ir. J. Padberg (namens opdrachtgevers), mw. ing. M. Roukens (namens ontwerpers), ing. H. Vooijs (namens opdrachtgevers) en ing. F. Warners (civiel technicus). Secretaris namens de stichting OAP is ing. S. de Jong.
---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor meer informatie over de OAP kunt u contact opnemen met Jan Toet van het projectsecretariaat, telefoon (0182) 39 39 00, fax (0182) 39 39 23, e-mail: oap@zppr.nl. Van het winnende project is fotomateriaal beschikbaar; na 13 juni ook van de prijsuitreiking.
---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: woensdag, 19 juni 2002