DISCOVERY CHANNEL PREMIÈRE NOOIT VERTOOND INTERVIEW MET RICHARD NIXON

THE NIXON TAPES
Geproduceerd en gepresenteerd door Sir David Frost Maandag 17 juni van 22.00 - 24.00 uur.

De documentaire laat nooit eerder vertoonde fragmenten zien uit interviews van Sir David Frost met de voormalige Amerikaanse president Richard Nixon, die als eerste in de geschiedenis van zijn land zijn ambt moest neerleggen. De gesprekken vonden plaats tijdens een periode van 12 dagen in maart en april 1977. Het had Frost een jaar geduurd om Nixon zo ver te krijgen dat hij hem te woord wilde staan, maar het resultaat is een unieke televisiebeschouwing over Nixons functioneren als president en het Watergate-schandaal waardoor hij in ongenade viel en zich gedwongen zag af te treden.

De gesprekken met Nixon leverden in totaal 28 uur beeldmateriaal op, maar daarvan werden destijds slechts 5 uur uitgezonden. De rest bleef berusten bij Frost. Maar daar komt nu, 30 jaar nadat het Watergate-schandaal bekend werd, verandering in. Discovery Channel kreeg de exclusieve rechten om nooit eerder vertoonde hoogtepunten uit de interviews van Frost met Nixon alsnog wereldkundig te maken.

"Toen ik zijn afscheidsspeech zag", zo herinnert Frost zich, "wist ik dat dit het interview was dat ik moest en zou hebben." En over Nixons uiteindelijke toestemming voor de interviews: "Ik vermoed dat hij dacht er zonder kleerscheuren uit te kunnen te komen... maar tegen het einde deed hij steeds meer bekentenissen - vooral over Watergate - dan hij zich ooit had voorgenomen en dan wij ooit hadden kunnen dromen."

Frost drong er bij Nixon op aan om ondubbelzinnig uitsluitsel te geven over zijn functioneren als 37e president van de Verenigde Staten en over de talrijke conflicten en schandalen en de personen die daarin een rol hebben gespeeld. De aandacht spitste zich vooral toe op de Watergate affaire, die het aanzien van de Amerikaanse politiek definitief zou veranderen.

In de interviews sprak Nixon voor het eerst met Frost over het berouw dat hij voelde over het in de steek laten van zijn collega's en zijn land. Hij onthult: "Ik had de laatste dagen voor mijn aftreden heel wat moeilijke vergaderingen te voeren en tijdens één daarvan ben ik tranen uitgebarsten... was de eerste keer sinds de dood van Eisenhower dat ik huilde." "Een half uur voordat ik op de televisie zou verschijnen had ik een bijeenkomst met mijn belangrijkste medewerkers. We zaten 25 minuten lang met zijn allen in het Oval Office. Tegen het eind, toen ik iedereen had bedankt voor hun vriendschap tijdens de afgelopen jaren... dan weet je ineens niets meer te zeggen, de helft van de mensen om de tafel zat al met tranen in de ogen. Dat was voor mij de druppel, ik stortte in en begon te huilen. Ik schoof mijn stoel naar achteren en barstte in snikken uit en ik zei: "Het spijt me. Ik hoop dat ik jullie niet in de steek heb gelaten."

"Maar ja, dat ik hoop dat ik jullie niet in de steek heb gelaten, dat zei eigenlijk alles. Dat had ik dus wel gedaan. Ik liet mijn vrienden in de steek, mijn land, ons regeringssyteem... maar het meeste van alles - en dat is wat ik het ergste vind - ik liet de mogelijkheid lopen om nog 2½ jaar door te werken aan de grootse plannen en projecten voor de blijvende vrede waar ik van droomde. Ja, ik heb het Amerikaanse volk in de steek gelaten en ik zal die last de rest van mijn leven mee moeten dragen. Mijn politieke leven is over."

Sir David Frost herinnert zich de dagen dat hij Nixon ondervroeg over de Watergate affaire niet zonder reden als "zenuwslopend", want "de eerste dag probeerde Nixon alles te ontkennen, maar op de tweede dag was hij - onder druk - al bereid om meer toe te geven. Tegen het einde van die twee dagen waren we allebei totaal uitgeput en we wisten dat er iets lag dat van historisch belang was".

David Abraham, General Manager van Discovery Networks Europe voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland, zegt: "Sir David heeft een keuze gemaakt van de meest opvallende interviewfragmenten en heeft ze voor The Nixon Tapes van Discovery Channel voorzien van zijn persoonlijke commentaar. Je kunt je voorstellen dat zoiets dwingt tot kijken, en we zijn er dan ook zeker van dat deze documentaire een van de meest besproken programma's uit ons zomeraanbod zal zijn.

###
Discovery Networks Europe (DNE) biedt op dit moment twaalf kanalen: Discovery Channel, Discovery Home & Leisure, Discovery Health, Discovery Animal Planet, Discovery Civilisation, Discovery Sci-Trek, Discovery Travel and Adventure, Discovery Kids, Discovery Wings, Discovery Channel +1, Discovery Home and Leisure +1 en Discovery Animal Planet +1. (+1 staat voor het naar een later uitzendtijdstip verschoven programmapakket van betreffende kanaal).

Sinds de start van DNE in 1989 is het Europese marktaandeel gegroeid naar 94 miljoen huishoudens. Het programma-aanbod van DNE is beschikbaar in 20 talen en wordt via 34 satellietkanalen verspreid in 51 gebieden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Voor meer informatie & beeldmateriaal:
Marguérite van der Heyden, MCS
Tel: 023-5628208
Email: margueritevdh@monogram.nl

www.discoveryeurope.com