Gemeente Zoetermeer

Inspraak voorontwerp bestemmingsplan Van Leeuwenhoeklaan vanaf 17 juni a.s.

Vanaf maandag 17 juni a.s. ligt, tot en met 14 juli, het voorontwerp-bestemmingsplan Van Leeuwenhoeklaan ter inzage bij de afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het stadhuis. Voorts ligt ter inzage het plan van aanpak met betrekking tot deze inspraakprocedure en de wijze waarop beklag kan worden ingediend over de wijze van uitvoering van de inspraakverordening en de inspraakprocedure (art.11 AIV-Zoetermeer 1996). De stukken liggen tevens ter inzage bij de wijkpost Centrum, Dr. J.W. Paltelaan 7. De wijkpost is geopend maandag, woensdag en vrijdag van 14.30 uur tot 16.00 uur.

Het Plan
Het voorontwerp bestemmingsplan Van Leeuwenhoeklaan is gemaakt om meer ruimtelijke samenhang te brengen in het gebied Van Leeuwenhoeklaan, een gebied waar oud en nieuw elkaar ontmoeten en voorts om gewenste ontwikkelingen mogelijk te maken. Het is een juridische vertaling van het Vlekkenplan, zoals dat eerder is gepresenteerd in de Raadscommissie Stadswerken op 19 juni 2001 en daarna is doorontwikkeld in een stedenbouwkundige visie.

Vanaf 1997 zijn er plannen en visies ontwikkeld voor de Van Leeuwenhoeklaan in overleg met bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden. Daarbij is gebruikt gemaakt van externe expertise op het gebied stedenbouw en architectuur (Coenen en Van Reeth). In juni 2001 heeft de commissie Stadswerken ingestemd met de doorontwikkeling en uitwerking van Vlekkenplan in een stedenbouwkundig plan.

Bestemmingsplan Van Leeuwenhoeklaan
Het bestemmingsplan bestaat uit een ruimtelijke visie en een vertaling in een juridische regeling. Het bestemmingsplan kent in principe geen uitvoeringsplicht, maar schept de ruimtelijk juridische mogelijkheden om het ruimtelijk beleid te kunnen verwezenlijken. Het is een voor een ieder juridisch bindende regeling.

Binnen (openbare) bestemmingen zijn verschillende inrichtings-varianten mogelijk, bijv. de (her)inrichting van een groengebied. In die gevallen is uitvoering volgens het bestemmingsplan geen beletsel en kan via inspraak op grond van de inspraakverordening de uiteindelijke inrichting en vormgeving nader worden bepaald. Het betreffende bestemmingsplan kan worden gekarakteriseerd als een conserverend plan, daar waar het is gericht op behoud en verbetering van de bestaande situatie en als ontwikkelingsplan daar waar nieuwe ontwikkelingen worden voorzien.

Hoofdlijnen
Voor het historische lint van de Voorweg en Vlamingstraat wordt een conserverend beleid voorgesteld, evenals voor de kantorenlocatie "de Leeuwenhoek" en de Urban Villas van Citypark Soeterweijde, die beide een hoge mate van eigen karakter, herkenbaarheid en zelfstandigheid hebben. In het plan wordt er naar gestreefd om dat karakter te behouden en waar nodig te versterken. De fietscrossbaan zal worden verplaatst naar een passende plek in een recreatiepark, zodat de locatie meer stedelijk kan worden ingevuld. Gedacht wordt aan kantoorbebouwing, groen en water. Het groene gebied tussen de van Rijweg en de Zoetermeerlijn moet op een passende manier worden ingevuld, met gebruikmaking van de kamertjesachtige indeling en zodanig dat het groene karakter zoveel mogelijk blijft overheersen.

Het programma omvat een school voor voortgezet onderwijs (Erasmus college), een gemeentelijke sporthal, een woonzorgcomplex en hoofdzakelijk kantoren. Het streven is er op gericht om het totaal zoveel mogelijk tot een samenhangend geheel te brengen langs de Van Leeuwenhoeklaan, waarbij groen en water structurerende factoren en de "dragers" van het plan zijn.

Parkeren
Met betrekking tot het parkeren vindt een accentverschuiving plaats binnen het vigerende parkeerbeleid van de gemeente Zoetermeer van een meer vraagvolgend beleid naar een meer sturend parkeerbeleid.

Dit betreft de parkeernorm voor nieuw te bouwen of uit te breiden kantoren op een zgn. B-locatie, waartoe het gehele plangebied Van Leeuwenhoeklaan behoort. Door het rijk wordt er in het kader van het ABC locatiebeleid op toe gezien dat er op deze locaties niet meer parkeerplaatsen worden gemaakt dan één parkeerplaats per 125 m2 bruto vloeroppervlak. Deze norm wordt in de Vijfde Nota verlaten. Het mobiliteitsbeleid zelf verandert eigenlijk niet, zij het dat economische factoren meer dan in het vigerende ABC locatiebeleid in de belangenafweging kunnen worden betrokken.

Het gemeentelijk parkeerbeleid is er op gericht niet noodzakelijke mobiliteit te voorkomen. Met betrekking tot het parkeren bij kantoren geldt in termen van parkeernormen een bandbreedte van 1:50 tot een streefnorm van 1:125. De accentverschuiving houdt in dat er een nieuwe norm wordt geïntroduceerd binnen de bestaande bandbreedte. Hiermee ontstaat de verplichting om minder parkeerplaatsen aan te leggen dan de vraag. Van deze norm kan onder strikte voorwaarden vrijstelling worden verleend.

Dit betekent dat in het bestemmingsplan een parkeernorm wordt gehanteerd van 1 parkeerplaats op 85 m2 bruto vloeroppervlak. Deze norm is op zich zelf niet in strijd met het vigerende parkeerbeleid, maar is wel een zekere verschuiving van een meer vraagvolgend beleid naar een meer sturend parkeerbeleid. Bovendien is er sprake van maatwerk. Kantoren kunnen ontheffing krijgen van de parkeernorm van
1:85 indien zij kunnen aantonen dat dit voor een goede bedrijfsvoering nodig is.

Voor het bouwplan van het Klaverblad Verzekeringen wordt deze weg gevolgd. Door gemeente en het Klaverblad Verzekeringen is in goed overleg de concrete parkeerbehoefte geanalyseerd. Het resultaat hiervan wordt vastgelegd in een bedrijfsvervoersplan, op basis waarvan de gemeente alsdan voornemens zijn vrijstelling te verlenen van de parkeernorm tot een nog nader te bepalen parkeernorm door het Klaverblad Verzekeringen te realiseren op een nog nader te bepalen tijdstip.

Ontheffingsverzoek hogere grenswaarde Wet Geluidhinder Bij de vaststelling c.q. herziening van een bestemmingsplan dient onderzoek te worden verricht naar de omvang van wegverkeerslawaai, railverkeerslawaai en industrielawaai. De Wet geluidhinder geeft normen alsmede de instrumenten om de mate van lawaai te bepalen. Uit het uitgevoerde akoestische onderzoek is gebleken dat de geluidbelasting de voorkeursgrenswaarde van de geprojecteerde woningen en de school overschrijdt. De voorkeursgrenswaarde voor woningen en school is 50 dB(A), terwijl de geluidbelasting berekend is tot 57 dB(A). Deze geluidbelasting valt echter ruimschoots binnen de normen waarvoor ontheffing mogelijk is van de provincie, waarbij als voorwaarde wordt gesteld dat de binnenwaarde niet hoger mag zijn dan maximaal 35 dB(A). Dit betekent in ieder geval dat er extra isolatievoorzieningen zullen moeten worden getroffen aan de gevels van gebouwen.

Inoopbijeenkomst
Op dinsdag 2 juli a.s., van 17.00 tot 20.00 uur, is er in het kader van de inspraak een inloopbijeenkomst in het bedrijfsrestaurant van het stadhuis, Frankrijklaan 6. Er is geen vaste agenda, dat wil zeggen dat u binnen genoemde tijden kunt langskomen wanneer u wilt. U kunt de stukken inzien, daar een toelichting op krijgen en zich laten informeren over de procedure. Dit geldt eveneens voor de bouwplanontwikkeling van Klaverblad Verzekeringen, waarvoor een vrijstellingsprocedure wordt gestart en het ontwerp verzoek voor de vaststelling van hogere grenswaarden voor geluidgevoelige bestemmingen in het plangebied Van Leeuwenhoeklaan.

Inlichtingen
Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u genoemde stukken inzien, dan kunt u terecht bij de afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer.
Openingstijden: maandag van 11.00-16.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 08.30-16.00 uur en op vrijdagavond van 18.30 tot 20.30 uur. Voor een mondelinge toelichting kunt u telefonisch een afspraak maken onder nummer (079) 346 84 00.

Reacties
Gedurende de termijn van ter inzage legging kunt u uw reactie op genoemde plannen kenbaar maken. Uw reactie kunt u aangeven op een lijst die voor dit doel bij de plannen op de afdeling Publiekszaken in het stadhuis ligt. U kunt uw schriftelijke reactie ook indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer, onder vermelding van inspraakreactie voorontwerp bestemmingsplan Van Leeuwenhoeklaan.

Laatste wijziging: 11-06-2002