Ingezonden persbericht

Partij van de Arbeid
Statenfractie van Utrecht

P E R S B E R I C H T

PvdA: meer kansen voor mensen met een bescheiden inkomen!

Op 17 juni a.s. behandelen de Provinciale Staten van Utrecht twee belangrijke onderwerpen die voor het wonen in onze provincie van groot belang zijn:
· de provinciale woonvisie: Oog voor Wonen
· de ruimtelijke keuzes op hoofdlijnen voor het nieuwe streekplan, dat richting geeft aan ruimtelijke ontwikkelingen in onze provincie.
Christa Begemann, fractievoorzitter van de PvdA Statenfractie is van mening dat dit een uitgelezen kans is om bij te dragen aan een ongedeelde provincie waarin er in elke stad of dorp plaats is voor rijk en arm. Voorkomen moet worden dat de gemeenten rond onze grote steden tot "Wassenaars" van Utrecht geworden omdat daar geen woonaanbod is voor mensen met bescheiden inkomens. Tegelijkertijd moet het vertrek van midden - en hogere inkomens uit de grote steden daadkrachtig worden voorkomen. Kortom alle inwoners moeten in de hele provincie - een goede kans hebben op een woning en buurt die (beter) aansluiten op hun vraag. Dat kan alleen als dit ook regionaal en provinciaal wordt opgepakt.

Meer kansen
Omdat te realiseren zijn wel een aantal zaken broodnodig, zo vindt de PvdA-Statenfractie. Anders lukt het nooit woningzoekenden met een smalle beurs, of starters op de markt, meer kansen te geven. Dit kan alleen worden gerealiseerd als:


1. het huidig woningtekort van 6.6% wordt teruggebracht tot 3,5%


2. de provincie in de komende streekplanperiode aan nieuwbouw de voorwaarde verbindt dat elk jaar 30% van de nieuwbouw toegankelijk moet zijn voor de lagere inkomensgroepen (sociale huur en echte sociale koop). Differentiatie van bouwplannen is een noodzaak.


3. alle woonmilieus toegankelijk zijn voor alle inkomensgroepen, of dat nu "tuinwijk"in of aan de rand van de stad is of centrumstedelijk of in de dorpen. Dit betekent gedifferentieerd bouwen in buurt en wijk. Alle wijken en buurten moeten voor alle woningzoekenden open en bereikbaar zijn.

4. er geen uitverkoop van huurwoningen plaatsvindt, zoals in het akkoord met de regio en het rijk (Remkes, demissionair-staatssecretaris)

5. er een stevige - afdwingbare - samenwerking in de regio's van onze provincie komt waardoor er in de hele provincie voldoende woningen beschikbaar blijven voor mensen met een bescheiden inkomen.

6. Er een woonruimteverdelingsysteem geldt dat stedelijke huishoudens met een bescheiden inkomen meer kansen geeft in de provincie. En tegelijkertijd de sociale stabiliteit in de buurt versterkt.
De PvdA-statenfractie zal in de komende Statenvergadering daartoe met voorstellen komen. Met de schaarste aan bouwlocaties, kan je beter woningen bouwen dan te veel kantoren. Op dit moment is er nog zo veel ruimte ingepland voor kantoren, dat het (verwachte) tekort 0% bedraagt of om kan slaan in een overschot. Gemeenten moeten daarom de mogelijkheid krijgen -daar waar dit kan - woningen te bouwen in plaats van de geplande kantoren. Een tekort van 4 tot 5% voor kantoren is alleszins aanvaardbaar, zo vindt de PvdA-fractie.

Verder informatie
In de bijlage treft u een aantal punten nader toegelicht. Voorts kunt u contact opnemen met de statenleden Christa Begemann (0610704499) of Jelleke Kramer (033-2982463) of via het fractiebureau (030-2592297)

Partij van de Arbeid
Statenfractie van Utrecht

Achtergrond informatie van het persbericht

Wegwerken van woningtekorten
De huidige woningtekorten met als gevolg oplopende wachttijden, zijn onaanvaardbaar! Om de kans op een woning te vergroten, zal er fors gebouwd moeten worden. In 2005 zal het woningtekort naar verwachting opgelopen zijn tot ruim 6,5% (zonder 2 % frictieleegstand). Belangrijke oorzaak daarvan is de stagnerende nieuwbouwproductie in Leidsche Rijn (ruim 10.000 woningen minder dan gepland). Er zijn een paar mogelijkheden voor de periode 2005 -2010: woningtekort reduceren tot: 0% 92.000 woningen bouwen 2,5% 65.000 woningen PvdA standpunt:

· 92.000 woningen is - gezien stagnatie in nieuwbouw - niet haalbaar (eerst Vathorst, Leidsche Rijn en start met Rijnenburg). Zelfs om de 65.000 woningen te realiseren zullen alle betrokkenen een forse inzet moeten leveren.
· 0% is een utopie, Utrecht is een gewenste plek om te wonen, er zal altijd druk op de Utrechtse woningmarkt zijn (trekt mensen weg uit omliggende provincies)
· ruimtelijke mogelijkheden voor nieuwe uitleglocaties is in Utrecht zonder grote schade aan landschap en natuur (en verdere dichtslibbing wegennet) zijn beperkt.
· Daarom kiezen voor de komende streekplanperiode voor 2,5%. Met het al volgebouwde Utrecht is dit een ambitieuze doelstelling, maar wel onder voorwaarden (zie persbericht).
· 30% van den nieuwbouw jaarlijks t.b.v. huishoudens met bescheiden beurs (sociale huur/koop)
· Andere voorwaarde: "groen" en "blauw" moeten kans krijgen in ons streekplan en bepalen waar wel en niet verstedelijking kan komen. Voor de aanpak die met dit meebrengt, doen wij voorstellen in het kader van het streekplan
Kwaliteit en differentiatie: sterke regie van regio's en provincie Er zijn te weinig woningen, maar de tekorten zijn ook kwalitatief van karakter. Dat betekent dat grote delen van de bestaande voorraad aangepast moeten worden op de sterk veranderende vraag. Dat geldt ook voor de woonmilieus. Een kwaliteitsverhoging en de herstructurering van het woonaanbod op lokaal niveau mag echter niet leiden tot een ongewenste vermindering van de huisvestingsmogelijkheden op provinciaal niveau! Wat, er voor wie, waar en wanneer wordt gebouwd of geherstructureerd, is van daarom van groot belang! Dit vereist een krachtige bovenlokale en provinciale afstemming, en aansturing! Op basis van een goed volg en meetsysteem (monitoring) van ontwikkelingen en resultaten. Wij krijgen van diverse gemeenten ook het signaal dat deze zaken op regionaal en provinciaal niveau sterker moeten worden aangepakt! Het tempo van de nieuwbouw en dat van de herstructurering zijn communicerende vaten en moeten goed - in een ambitieus maar wel evenwichtig tempo - op elkaar worden afgestemd. De provinciale Woonvisie moet daarvoor het kader bieden.

Jongeren/starters en ouderen
Starters waar onder veel jongeren, maar ook bijv. tweeverdieners rond de dertig komen moeilijk aan de bak zowel in de huur- als koopsector. De gemiddelde wachttijd voor starters/jongeren aangewezen op de sociale sector is in onze provincie flink opgelopen Er zal veel meer voor hen moeten worden gebouwd, dan wel ruimte gemaakt moeten worden in de bestaand voorraad. Voor ouderen (en zorgbehoevende) geldt dat zij zo lang mogelijk in hun woning of buurt willen blijven wonen. De koppeling van woon, zorg en maatschappelijke dienstverlening moet dit mogelijk maken. Daarbij moet tweedeling tussen rijke en arme senioren voorkomen worden. Bij de herstructurering en nieuwbouw liggen kansen om "wonen door de generaties"heen te realiseren, zowel in de koop als in de huursector.

Woonruimteverdeling
De woonruimteverdeling lost de schaarste aan woningen niet op. Voor het vergroten van kansen voor alle bewoners, zijn open en voor iedereen toegankelijke buurten en wijken in de hele provincie noodzakelijk Mensen met hoge inkomens kunnen zich overal vrij vestigen in Nederland, voor woningzoekenden met bescheiden inkomens gelden allerlei toewijzingsregels. Toch horen wij veel signalen van Utrechtse gemeenten dat zij terug willen naar het oude systeem van lokaal maatwerk per gemeente. Zij willen niet dat alle woningzoekenden zich in principe kunnen vestigen in iedere gemeente van de provincie. Zij spelen daar in op de vraag vanuit hun inwoners, die het als onrechtvaardig ervaren dat eigen inwoners geen voorrang hebben boven woningzoekenden "van buiten af". Ook bestaat er zorg over de verstoring van sociale stabiliteit in wijken als gevolg hiervan.

Vanuit het perspectief van de grootstedelijke problematiek is dit een dramatische ontwikkeling. Bovendien ontstaat er een woud van toewijzingsregels, en dat levert veel ontevredenheid bij woningzoekenden op. Vanuit de corporatiesector bestaat weinig draagvlak voor deze vorm van lokaal maatwerk. Toch wil onze fractie de ogen voor deze problematiek niet sluiten, zoeken naar oplossingen voor reële knelpunten en onderzoeken hoe de woonruimteverdeling kan bijdragen aan een versterking van de sociale cohesie. Het devies daarbij is niet "regeren vanuit sentimenten" maar vertrekken vanuit reële problematiek. Als het probleem is dat ouderen niet goed kunnen doorstromen naar een betere woon(zorg)vorm in hun buurt, dan kan bijvoorbeeld een algemene voorrangsregeling voor ouderen die dat mogelijk maakt, uitkomst bieden. Ook voor (een samenhangend aantal) kleine gemeenten die niet in stedelijke gebieden liggen en geheel ingebouwd zijn door groene contouren (niet meer bouwen), moeten oplossingen worden gezocht als dit tot problemen leidt. Tegelijkertijd moet gewaarborgd worden dat sociale huurwoningen in de hele provincie voornamelijk worden toegewezen aan de daarvoor bestemde doelgroepen. De provincie moet de verordening daarop toetsen en hierover concrete afspraken maken met gemeenten en corporaties.

Afspraken met Remkes, PvdA-fractie: geen grootschalige uitverkoop huurwoningen! Het College van Gedeputeerde Staten is mede ondertekenaar van de intentieovereenkomsten tussen het Rijk en de regio's van het BRU en Eemland. Daarin zijn afspraken gemaakt voor de periode 2000 tot 2010 over onder meer de woningbouwproductie, en een grootschalige verkoop en sloop van sociale huurwoningen. Ook ontberen afspraken over 30% sociale sector voor de nieuwbouwplannen. Deze afspraken zijn gemaakt zonder de corporaties en bewonersorganisaties daarbij te betrekken! Wij hebben in de Statenvergadering van 13 mei jl. hierover mondelinge vragen gesteld (zie onze website http://www.psfractieutrecht.pvda.nl De gedeputeerde kon de Staten niet garanderen dat als bij nader onderzoek zou blijken dat deze grootschalige uitverkoop van huurwoningen, niet realistisch of ongewenst zijn, de afspraken toch aangepast kunnen worden. Wij zullen hierop in de komende staten actie ondernemen.


---
PvdA Statenfractie Utrecht
Postbus 80300, 3508 TH Utrecht
T 030-2582297 (ma/wo/do)
F 030-2582087
E pvdapu@euronet.nl
www.psfractieutrecht.pvda.nl

---