Katholieke Universiteit Nijmegen

Uniek samenwerkingsverband tot stand gebracht
Conferentie over emancipatie in Latijns Amerika De ontwikkelingen en ervaringen uit Latijns Amerika op het gebied van emancipatie in staan centraal in de conferentie Changing Gender Approach, maandag 17 juni op de KU Nijmegen.
Dit project dat wordt gecoördineerd door de Vrouwen Alliantie, heeft een uniek samenwerkingsverband tot stand gebracht tussen organisaties en universiteiten in Latijns Amerika, Spanje (Fundación Mujeres), Oostenrijk (the World of NGO's) en Nederland (de Wetenschapswinkel van de Katholieke Universiteit Nijmegen, TIYE International en de Vrouwen Alliantie). Het gaat hier om de internationale dialoog over de herverdeling van betaalde en onbetaalde arbeid. De conferentie vindt plaats in het auditorium van het UMC St.Radboud, Geert Grooteplein 9 van 10.00-17.00 uur.

Ontwikkelingen in Latijns Amerika hebben de multi-etnische en pluri-culturele aspecten in deze dialoog een vernieuwende en praktische dimensie gegeven. Op basis van ervaringen van CANTERA uit Nicaragua heeft the World of NGO´s in Oostenrijk een training voor trainers over de onderhandelingscapaciteiten van vrouwen ontwikkeld. In samenwerking met de Universiteit van Mexico heeft Fundación Mujeres uit Spanje een voorstel tot een online Masterdegree programme voor genderstudies betreffende herverdeling van werk ontwikkeld. Met medewerking van in Nederland wonende en uit Chili afkomstige vrouwen en mannen, heeft de Wetenschapswinkel en het CIDIN van de Universiteit van Nijmegen een ´Oral Histories´ onderzoek naar het proces van gedwongen en vrijwillige emigratie gedaan, en de invloed daarvan op de genderidentiteit.
Tijdens de conferentie worden bovenstaande resultaten gepresenteerd in de vorm van publicaties. In workshops wordt de inhoud en het gebruik ervan binnen de Europese context besproken. Met andere woorden: hoe kunnen de ontwikkelde methoden en uitkomsten concreet geïmplementeerd worden in Europa?

Aan de conferentie nemen vertegenwoordigers van etnische organisaties, vrouwen organisaties, trainings instituten, politieke partijen, universiteiten en de Europese Commissie deel.
Twee bij het project betrokken experts, Laura Martin van de Universiteit van Mexico en Juan Carlos Gutierrez van CANTERA uit Nicaragua, zullen aanwezig zijn om aldaar ontwikkelde methoden toe te lichten.
Meer informatie over het project en de conferentie is te vinden op de website van de Vrouwen Alliantie: www.vrouwenalliantie.nl . Onder `actueel' is tevens een digitaal inschrijfformulier te vinden. Omdat het aantal plaatsen beperkt is wordt aangeraden om vroegtijdig in te schrijven. Voor studenten geldt een gereduceerd tarief.

De publicaties zijn verkrijgbaar op de conferentie en daarna te bestellen bij de Vrouwen Alliantie.
12-6-2002


* site vrouwenalliantie