PERSBERICHT

Vught, 16 juni 2002

Kortbeek loopt eerste keer EK-limiet voor neo-senioren op 400 meter horden

PRINS HENDRIK-MANNEN TWEEDE OP NK IN BREDA

De 1e mannenploeg van Prins Hendrik Vught heeft zondag 16 juni voor het eerst in haar geschiedenis zilver gewonnen bij de Nederlandse kampioenschappen voor Clubteams. In het warme Breda behaalde de ploeg 20827 punten, goed voor een tweede plek in de finale van de Eredivisie, de sterkste atletiekcompetitie van Nederland. Net als voorgaande jaren was de ploeg van AAC Amsterdam oppermachtig; deze behaalde 22237 punten.

De vrouwen van Prins Hendrik werden in dezelfde wedstrijd zesde met 15711 punten; winnaar werd de ploeg van ARGO'77 Groningen, met een puntenaantal van 19439.

Er werden in Breda verschillende overwinningen en een relatief groot aantal persoonlijk records verbeterd. Een van de meest aansprekende was de winst op de 400m horden van de Vughtenaar Thomas Kortbeek in een baanrecord van 50.23 seconden, eveneens de snelste tijd gelopen door een Nederlander dit seizoen. Daarmee bleef Kortbeek voor de eerste keer dit seizoen onder de richtprestatie van het EK in München, 50.60 seconden. Neo-senioren kunnen bij het twee maal halen van de minder scherpe richtprestatie selectie voor het EK bij de KNAU afdwingen. De student liep ook een persoonlijk record op de 110 meter horden: 14.29 seconden waarmee hij tweede werd.

Overwinningen waren er ook voor Robbert-Jan Jansen die bij het polsstokspringen tot een hoogte van 5,00 meter kwam, en voor Dave Suurs, die eerste werd op het hoogspringen met een hoogte van 1,95 meter. De Bossche loper Remco Kortenoeven won de 5000 meter in een tijd van 14 minuten en 9 seconden. Junior Erik Cadée werd bij het discuswerpen tweede met een persoonlijk record van 50,63 meter, waarmee hij de limiet voor het WK Junioren -waarvoor hij zich eind april al geplaatst had- wederom overschreed. Verder was er een clubrecord op de 4 x 100 meter estafette: Vincent Kortbeek, Ludo van der Plaat, Ralf Kieboom, Marco Vervoort snelden naar een tijd van 41,94 seconden. Goede prestaties waren er ook van Ralf Kieboom (100 meter in 10.95 seconden), Kees van Pelt (400 meter in 51.17 seconden), Ronald Weevers (1 minuut 53.12 seconden op de 800 meter), en Raymon van den Berg (3000 meter steeplechase in 9 minuten 39.29 seconden). Op de 4 x 400 meter estafette eindigde Prins Hendrik als 3e in 3 minuten 23.44 seconden.

Bij de vrouwen had Prins Hendrik geen overwinningen, maar wel goede klasseringen van Christel Bertens (2e op de 100 meter in 12.22 seconden), Iris Waanders (2e op hinkstapspringen met een afstand van 11,56 meter), Inge Nijhoving (2e op de 3000 meter met 9 minuten 54.65 seconden) en Monique Kuenen (3e op het discuswerpen met een afstand van 45,88 meter). Door een diskwalificatie van de 4 x 400 meter-ploeg werden op dit onderdeel geen punten behaald.
* Prins Hendrik-atlete Marlies van Woerden heeft zaterdag 15 juni 28,76 meter laten noteren bij het Nederlands kampioenschap Veteranen kogelslingeren. Van Woerden kwam in Eindhoven uit in de V35-klasse, en haalde een tweede plaats.
* Polsstokspringster Monique de Wilt heeft afgelopen weekeinde tweemaal de hoogte van 4,20 meter overbrugd. Vrijdag 14 juni werd de Bossche atlete 9e bij Askina 2002, een internationale wedstrijd in het Duitse Kassel. De Wilt haalde deze hoogte ook bij de IAAF-Permitwedstrijd Meeting du Nord, zondag 16 juni in Villeneuve d'Asque, nabij Lille (F). Bij deze laatste wedstrijd sprong de Russische Feofanova 4,76 meter, een nieuw Europees record.
* Bij de Brabantse kampioenschappen voor Junioren B, zondag 16 juni in Veldhoven heeft Pepijn van Hove uit Vlijmen de 110 meter horden gewonnen in een persoonlijk record van 14.60 seconden. Op de 100 meter won hij zilver met een tijd van 11.42 seconden. Myrte Tielemans uit Helvoirt werd Brabants Kampioen op het discuswerpen met een afstand van 31,02 meter, en ze werd derde op het kogelstoten (12,12 meter). De Vughtse verspringster Valentine Kortbeek werd tweede met een afstand van 5,06 meter. Liselotte Ottow uit Rosmalen won zilver door met een persoonlijk record van 13.14 seconden te finishen op de 100 meter. Ottow werd daarnaast 3e op de 200 meter in een tijd van 27.82 seconden.