Vereniging Milieudefensie

Persaankondiging

Milieudefensie en Tweede Kamerleden roepen op: 'Maak van water geen handelswaar'

Amsterdam, 17 juni 2002 --- Milieudefensie biedt dinsdagochtend, samen met Tweede-Kamerleden - Bert Koenders (PvdA), Harry van Bommel, Farah Karimi (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66), ruim 12.000 handtekeningenkaartjes aan aan staatssecretaris Gerrit Ybema (D66) van handelsbeleid. De ondertekenaars roepen Ybema op ervoor te zorgen dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stopt met de plannen om de watervoorziening in de wereld te liberaliseren.

De handtekeningenkaartjes worden aangeboden in grote waterflessen. De Tweede-Kamerleden bieden een vele malen uitvergroot exemplaar aan van het kaartje, dat medeondertekend is door hun collega Gerda Verburg van het CDA. De partijen van alle ondertekenaars samen vertegenwoordigen een ruime meerderheid in de nieuwe Tweede Kamer. Na een korte toelichting door Milieudefensie en de Tweede-Kamerleden, zal staatssecretaris Ybema reageren.

Wat: Aanbieden van ruim 12.000 handtekeningenkaartjes aan staatssecretaris Ybema van handelsbeleid in grote waterflessen. Waar: Stoep Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag Wanneer: Dinsdag 18 juni, 9.30 uur

Milieudefensie vreest dat wereldwijd duurzaam en rechtvaardig waterbeheer in het gedrang komt als landen door de WTO worden verplicht hun watervoorziening te verkopen aan buitenlandse bedrijven. In de Boliviaanse stad Cochabamba bijvoorbeeld, werd water onbetaalbaar voor de armen toen het waterbedrijf in Amerikaanse handen kwam. Het leidde tot een volksopstand en uiteindelijk onteigening van het bedrijf. In de nieuwe WTO-plannen wordt onteigening niet meer toegestaan.

Het besluit over de inzet van de EU in de dienstenonderhandelingen in de WTO (het zogeheten GATS-verdrag: General Agreement on Trade in Services) valt eind deze maand in een vergadering tussen ambtenaren, die hiervoor een mandaat
hebben van de politiek. Zowel tijdens de komende EU-top (21-22 juni in Sevilla) als tijdens de Algemene Raad van Ministers van Buitenlandse zaken (24 juni in Brussel) kan de politiek nog besluiten af te zien van liberalisering van de watersector. Volgens uitgelekte documenten (te vinden op www.gatswatch.org/requests-offers) is de Europese Commissie een sterk voorstander van liberalisering van de watersector. Milieudefensie roept de Nederlandse regering op dit te voorkomen.

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, 020 5507 333, dinsdagochtend ter plekke, 06 29 59 38 73