Verbond van Verzekeraars

Het Verzekerings-Archief over aardbevingen

In de jongste uitgave van Het Verzekerings-Archief, die onlangs is verschenen, onder meer een uitgebreid artikel over de regulation of Earthquake Insurance, geschreven door Manuel Aguilera-Verduzco. Gezien de frequentie geen overbodige luxe overigens. Volgens de National Seismologic Service zijn er namelijk in de periode 1990 tot 2000 maar liefst 8.752 bevingen waargenomen. Ter vergelijking: in Mexico vonden in de 20e eeuw 49 aardbevingen plaats met een kracht boven de 7 op de schaal van Richter, tegenover slechts 9 in Californië.

Verder een artikel onder de titel Kroniek Verzekeringsrecht 2001 (mevrouw mr. M.M.R. van Ardenne-Dick), waarin naast een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de rechtspraak in het afgelopen jaar, ook aandacht wordt besteed aan actuele ontwikkelingen in de verzekeringsbranche. Denk bijvoorbeeld maar aan de nieuwe definitie van terrorisme.

Mr. Frances H.E. van der Moolen en mr. Ron Feunekes besteden in Het Verzekerings-Archief aandacht aan de mededelingsplicht in artikel 251 WvK. In het artikel wordt onder meer ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de voor-contractuele mededelingsplicht in het verzekeringsrecht vanaf de 16e eeuw, de invloed op het huidige artikel 251 en de rol van de mededelingsplicht in toekomstige wetgeving.

Ten slotte een bijdrage over de kapitaalverzekering eigen woning. Mr. C.H.M Walschot bespreekt samen met mr. drs. W.M. Groentjes de wettelijke systematiek inzake de kapitaalverzekering eigen woning. De nadruk ligt daarbij op nieuw gesloten kapitaalverzekeringen en niet op het overgangsrecht. De auteurs staan wel uitgebreid stil bij enkele veel voorkomende situaties, zoals verhuizing, echtscheiding en emigratie.

Bondig, juni 2002