CLINICLOWNS NEDERLAND

CliniClowns steunt

Stichting CliniClowns Nederland biedt met haar professionele clowns afleiding en plezier voor kinderen in ca. 100 Nederlandse ziekenhuizen.
Vanwege een bijzondere actie vraagt CliniClowns Nederland nu aandacht voor het werk van haar Hongaarse zusterorganisatie Piros Orr 'Rode Neus').
Albert Royaards, de Nederlandse directeur van Piros Orr, is namelijk met een unieke prestatie bezig: een wandeling van Oost-Hongarije naar Utrecht.
Vanzelfsprekend steunt CliniClowns Nederland deze actie van harte, in de wetenschap dat haar Hongaarse collega's alle hulp hard kunnen gebruiken. CliniClowns begeleidt en adviseert Royaards dan ook zoveel mogelijk tijdens het Nederlandse deel van zijn enorme reis en beveelt steun aan Piros Orr van harte aan. Hieronder treft u het persbericht van Piros Orr aan.

Persbericht

Veel kleine stapjes voor een groot doel

Albert Royaards, de Nederlandse directeur van Piros Orr (Hongaarse zusterorganisatie van CliniClowns Nederland), wandelt van Oost-Hongarije naar Utrecht; een voettocht van ruim 2000 kilometer.
Met deze op 1 mei jl. begonnen tocht wil 'The walking Dutchman' fondsen werven waarmee Hongaarse CliniClowns zoveel mogelijk kinderen in ziekenhuizen aldaar het ziek zijn even kunnen doen vergeten. Van 25 juli t/m 27 augustus 2002 loopt hij van Heerlen naar Utrecht.

Royaards vraagt in iedere plaats waar hij op zijn tocht langskomt, naast een bed en een maaltijd, een bijdrage voor het werk van Piros Orr.
De Hongaarse Clowndoctors (Piros Orr Bohócdoktorok Alap¡tvany) zijn ervan overtuigd dat lachen en vrolijkheid voor een groot gedeelte bijdragen aan de genezing van zieke mensen. De clowns zijn professionele artiesten die zijn opgeleid door psychologen en artsen. Zij bezoeken duizenden kinderen op de kinderafdelingen van ziekenhuizen. Met goocheltrucjes, muziek en pantomime doen ze hun best om de genezing van de kleine patiëntjes te versnellen.

De tocht begon in Sarospatak (Oost-Hongarije) en liep in Hongarije via de gebergtes Bükk en Matra. Vervolgens heeft dr. Royaards de Donau en de Rijn gevolgd en hij zal zo via Oostenrijk en Duitsland op 25 juli a.s. Heerlen bereiken. Per dag loopt hij ongeveer 25 kilometer en elke week wordt er een rustdag ingelast. Op 27 augustus eindigt hij zijn voetreis in Utrecht.

De historische achtergrond van de voettocht van Hongarije naar Nederland gaat overigens terug naar de periode van de peregrini. Peregrini waren Hongaarse studenten die naar West-Europa gingen om hun studie rechten, medicijnen of theologie af te ronden. Veel studenten uit Sarospatak zijn in de 17de, 18de en 19de eeuw met dit doel naar Utrecht gegaan. De voorvaders van dr. Royaards waren bekende theologieprofessoren in de 18de en 19de eeuw en hun geschriften zijn onder andere te vinden in de bibliotheek van de gereformeerde universiteit van Sarospatak en vormen het bewijs van deze interessante historische band tussen Hongarije en Nederland.

Dr. Albert Royaards is in 1943 geboren in Nederland, hij studeerde rechten in Utrecht en schreef een dissertatie op het gebied van economische wetenschappen aan de universiteit van Twente. In eerste instantie was hij actief in de banksector en in 1974 richtte hij een financieel adviesbureau op in Singapore, waar hij 17 jaar woonde. In 1996 kwam hij naar Boedapest en op dat moment besloot hij een groot gedeelte van zijn leven in Hongarije door te brengen. Sinds anderhalf jaar zet hij zich in voor de nobele zaak van Piros Orr.

Bedragen om de wandeltocht en daarmee de kinderen in Hongaarse ziekenhuizen te ondersteunen zijn over te maken naar de rekening van Piros Orr bij de Citibank in Hongarije: Euro-rekening: 0502923749.

Noot voor de redactie/