---

Ministerie van Defensie



---

foto: Verbouwde school in Kaboel (KL-voorlichting ISAF)

Afghaanse school opgeknapt met Nederlandse hulp

17-06-2002

Na 48 dagen hard werk is de Afghaanse school "Lycee Botkhak" zaterdag (15 juni) heropend door luitenant-kolonel Jos van Bruggen, de Senior National Representative (SNR) van het Nederlandse detachement bij de ISAF-veiligheidsmacht. De school ligt in het gebied van het district Bhagrami dat onder Nederlandse verantwoordelijkheid valt.

De renovatie is integraal gecoördineerd door adjudant Adri van den Brom. Hij heeft als Civil Military Cooperation (CIMIC)-militair vraag en aanbod dusdanig op elkaar afgestemd dat de heropening gelijktijdig plaats kon vinden met het opleveren van schoolmeubilair, een kinderspeeltuin en diverse schoolartikelen. De renovatie is uitgevoerd door lokale aannemers met geld van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en van het Engelse Department for International Development (DfID). De schoolartikelen kwamen van de Nederlandse basisschool "de Okkenoot" uit Zetten, geregeld via de Senior National Representative van het vorige Nederlandse ISAF-detachement, luitenant-kolonel Ton Hover.

"Het schoolplein zat vol met gelukkige kinderen en Afghaanse mannen. Als je de dankbaarheid en vreugde ziet, dan doet je dat als ISAF-militair en zeker als mens heel erg goed. Zoals ik in mijn openingsspeech al had gezegd: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Jeugd heeft toekomst, indien opgeleid. Deze jeugd heeft nu een toekomst!", aldus luitenant-kolonel van Bruggen.

Volgens adjudant Van den Brom was het een hele klus: "Als je ziet hoe deze school er zeven weken geleden uitzag en dat vergelijkt met nu, dan lijkt het een compleet andere school. Deze korte termijn CIMIC-projecten zijn dankbare projecten, omdat de bevolking van Kaboel in zeer korte tijd snel resultaat ziet. De 'goodwill', die ISAF op deze manier opbouwt, is enorm groot. De volgende school wordt over vier weken heropend en dat is dan de 28-ste school die door coördinatie van onze CIMIC-organisatie in een paar maanden tijd is opgeleverd. Fantastisch toch!" (foto's: R. Weemering, KL-voorlichting ISAF)


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
foto: Heropening school: toespraak Van Bruggen (KL-voorlichting ISAF)