Gemeente Kerkrade

17.06.02: Gemeente controleert naleving milieuregels

De afgelopen dagen hield de gemeente Kerkrade een prikactie, waarbij bij met name een aantal Midden- en Kleinbedrijven zijn gecontroleerd op naleving van milieuregels. Als speerpunt is hierbij gekeken naar het correct naleven van regels voor het opslaan van gasflessen. Het resultaat van deze actie is dat van de acht gecontroleerde bedrijven er bij zeven tekortkomingen zijn geconstateerd en dus milieuregels zijn overtreden. De overtredingen variëren van opslag buiten de toegestane opslagplaats, het overschrijden van toegestane hoeveelheden gasflessen binnen het bedrijf tot het niet beschikken over een geschikte opslagplaats.

Overtreders
De gemeente Kerkrade heeft de overtreders gevraagd om de gesignaleerde zaken direct in orde te brengen. Verder is door de politie lik-op-stuk beleid toegepast en krijgen overtreders een geldelijke boete. De gemeente zal de overtreders nogmaals met klem aanspreken op hun verantwoordelijkheid en bij vervolgovertreding een dwangsom gaan opleggen. Gezien de resultaten van de steekproef zullen deze controles bij Midden- en Kleinbedrijven de komende weken worden uitgebreid. Ook bij deze controles zal bij overtredingen verbaliserend worden opgetreden.

Landelijke Handhavingsestafette
Aanleiding voor het houden van deze prikactie was de gisteren en eergisteren uitgevoerde Landelijke Handhavingsestafette 2002. Samen met de politie heeft de gemeente Kerkrade een steekproef gehouden bij die bedrijven die enkele weken geleden een waarschuwingsbrief ontvingen.

Veiligheidsbeleid
Enkele weken geleden ontvingen vijftig bedrijven een brief van de afdeling Milieu en Bouwen met het verzoek bijzondere aandacht te besteden aan de opslag en het gebruik van gasflessen. Ook is aangekondigd dat er onverwachte controles zullen worden uitgevoerd, waarbij bij overtredingen verbaliserend zal worden opgetreden. De gehele actie maakt onderdeel uit van het nieuwe veiligheidsbeleid van overheden dat de afgelopen jaren is ontwikkeld naar aanleiding van de rampen in Enschede en Volendam. Voor de gemeente Kerkrade is in dit kader eerst de aandacht uitgegaan naar de (grote) industriele activiteiten en de LPG-tankstations.

Nu is het aandachtsniveau aan het verschuiven naar de kleinschaligere activiteiten die ook in beperkte mate risicos kunnen vormen voor de omgeving. De opslag van gevaarlijke stoffen en in het bijzonder de opslag van gasflessen vormen nu het bijzondere aandachtspunt voor de controleurs van de gemeente.