AutoRai

17-6-2002

Opel breidt infotainmentprogramma uit met DVD-videosysteem

Opel introduceert een nieuwigheid op het gebied van infotainment: een DVD-videosysteem AutoVision op de Zafira. Door middel van ingenieuze infrarood koptelefoons met afstandsbediening kan op de tweede en derde zitrij van film en muziek worden genoten.

Het systeem werd al eerder op de Autosalon van Genève getoond, maar wordt nu daadwerkelijk op de markt geïntroduceerd. AutoVision bestaat uit een compacte video-unit die slechts 3,5 kg weegt en een harmonieus geheel met het interieur vormt. Omdat de eenheid erg klein is (39 x 26 x 7 cm), hindert deze het zicht van de bestuurder naar achteren niet. De eenheid zelf bestaat uit een hoogwaardig scherm en de DVD-speler zelf. De TFT-technologie (Thin Film Transistor) levert een bijzonder helder en scherp beeld op met uitzonderlijk realistische kleuren. Eén druk op een knop volstaat om het scherm naar beneden open te klappen. Wanneer het niet gebruikt wordt, kan het veilig weer omhoog geklapt worden. Diagonaal meet het scherm een kleine 18 cm (7"=17.78cm) en is zelfs vanop de derde rij goed zichtbaar. Op de voorzijde van de eenheid is een gleuf aangebracht waarin de DVD wordt geschoven.

De video-unit is eenvoudig te bedienen door middel van een handige afstandsbediening en biedt alle voordelen van DVD-technologie (Digital Versatile Disc): een uitstekende klankkwaliteit, lange speeltijd, en keuzemogelijkheden voor camerastandpunt en ondertitels.

De inzittenden kunnen de DVD-speler zowel met de knoppen op het voorpaneel als met de infraroodafstandsbediening bedienen. De afstandsbediening heeft een bereik van 10 meter zodat iedereen op de tweede en derde rij van de ruime Zafira zijn favoriete stukje muziek of scène uit een film kan opzetten. De bedieningsknoppen zijn verlicht, zodat ook in het donker de bediening van het entertainmentsysteem eenvoudig blijft. Naast de basisfuncties zoals afspelen, snel vooruit-, terugspoelen en volumeregeling staan op de afstandsbediening nog een aantal specifieke DVD-functies. De afstandsbediening zelf weegt niet meer dan 100 gram en wordt van stroom voorzien door twee batterijen.

Hoewel de zilverkleurige DVD's er hetzelfde uitzien als muziekcd's en dezelfde diameter hebben, kunnen ze tot 26 keer meer gegevens bevatten. Een DVD heeft een maximale opslagcapaciteit van 17 gigabyte, wat genoeg is voor acht uur film of tot negen parallelle videosporen. Deze DVD-eigenschap stelt filmproducenten in staat om scènes vanuit verschillend standpunten op te nemen en op één schijf op te slaan. De kijker kan dan zelf kiezen vanuit welke hoek hij of zij de scène wil bekijken. Die functie wordt op de afstandsbediening van de multimedia Zafira aangeduid met Angle. Een DVD biedt ook plaats voor tot 32 ondertitels zodat de film met begeleidende informatie of dialogen in verschillende talen afgespeeld kan worden. Op de schijf is er zelfs plaats voor acht verschillende soundtracks zodat filmscènes in verschillende talen kunnen worden afgespeeld.

Een uitstekende geluidskwaliteit is een ander voordeel van het DVD-systeem AutoVision dat Opel en Johnson Controls samen ontwikkelden. In de Zafira kunnen de inzittenden kiezen of ze samen naar muziek luisteren via de ingebouwde luidsprekers in de auto, of apart via de hoofdtelefoons. De infraroodstereohoofdtelefoons vormen de ideale oplossing om te vermijden dat de bestuurder tijdens de rit afgeleid wordt. Met de koptelefoons kunnen bijvoorbeeld kinderen van hun favoriete film genieten zonder dat ze hun ouders storen. Net als de afstandsbediening werken de koptelefoons zonder onhandige kabels. De koptelefoons wegen slechts 140 gram en zijn voorzien van twee batterijtjes waarmee ze tot 50 uur kunnen werken. Als de koptelefoons gedurende langere tijd geen audiosignalen ontvangen, schakelen ze automatisch uit om de batterijen te sparen.

Alle onderdelen van het DVD-videosysteem voldoen uiteraard aan de strenge eisen van Opel op het vlak van betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. De materiaaltestafdeling van Opel stelde de uitrusting bloot aan extreem hoge en lage temperaturen, testte de elektromagnetische comptabiliteit ervan en stelde de eenheid bloot aan water en stof. Verder probeerden de onderzoekers vergeefs de werking van de laserstraal van de DVD in het gedrang te brengen en de signalen te storen door de eenheid aan zware trillingen te onderwerpen, zoals die door een slecht wegdek opgewekt kunnen worden.

Bij het ontwerp van het systeem werd veel aandacht besteed aan veiligheid. De videoconsole is stevig op de dakstructuur van de Zafira verankerd en heeft afgeronde randen om het risico op verwondingen nog meer te beperken. Uiteraard voldoet AutoVision ook aan de Head Impact Criteria. We hebben extra tests uitgevoerd om zeker te zijn dat het materiaal niet in stukken uiteen barst, benadrukt Richard Frintrop, ingenieur aan het International Technical Development Center (ITDC) in Rüsselsheim.

De mobiele bioscoop is vanaf heden leverbaar op alle Zafiras. De consumentenprijs bedraagt 3.300 euro inclusief BTW. Behalve op Zafira is het DVD-videosysteem voor een prijs van 4.000 Euro ook leverbaar op alle modellen van de Opel Omega stationwagon.