Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Operatie marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit zet zoden aan de dijk
Nummer: 91

Datum: 17-06-2002

De operatie Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW) heeft de afgelopen periode een duidelijke bijdrage geleverd aan de modernisering van de overheid, de versterking van de concurrentie en de economische groei. Het actualiseren en vernieuwen van beleid en wetgeving is een permanente taak van de overheid. Dit schrijven de demissionaire ministers Jorritsma van Economische Zaken en Korthals van Justitie in de zevende voortgangsrapportage van de implementatie van de MDW-operatie.

Uit de rapportage blijkt dat de operatie goed op schema ligt. Inmiddels zijn in totaal zon 30 van de in totaal 69 gestarte MDW-projecten afgerond, terwijl daarnaast voor veel projecten belangrijke deelresultaten zijn geboekt. Sinds enkele jaren wordt ook meer systematisch in kaart gebracht wat de effecten zijn van de projecten. Enkele geconstateerde effecten uit het nu naar het parlement gestuurde voortgangsverslag zijn:
- de concurrentie in de uitoefening van het beroep deurwaarder is bevorderd door de nieuwe Gerechtsdeurwaarderswet. Het heeft geleid tot een toename van het aantal gerechtsdeurwaarders met 41 procent (van 241 naar 340);
- de administratieve lasten die (verplichte) accountantsverklaring bij subsidieregelingen veroorzaken, is door het vervallen of beperken van deze verplichting fors afgenomen. Een doorrekening van de besparing die dit oplevert voor vijf regelingen, levert een verlichting van bijna EUR 25 miljoen op. Jorritsma en Korthals concluderen dat voor nieuwe projecten er tal van uitdagingen liggen. Net als in de afgelopen periode en wellicht nog intensiever zullen burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten worden ingeschakeld om de echte problemen in de samenleving te identificeren. De effectiviteit en de geloofwaardigheid van de overheid zal verder moeten worden versterkt door verbetering van de kwaliteit van de wetgeving en de handhaving. Bij de inrichting van het bestuur en de wetgeving zal de vraag van de burger en de consument centraal moeten staan. MDW kan daar een belangrijke rol in spelen.