---

Ministerie van Defensie



---

Officiële bevestiging deelname Joint Strike Fighter

17-06-2002

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB/43

De Nederlandse staatssecretaris van Defensie, Van Hoof, en de Amerikaanse staatssecretaris , Aldridge, overhandigen elkaar vandaag op het Pentagon de recent ondertekende Memoranda of Understanding (MOU) inzake de Joint Strike Fighter (JSF). Hiermee bevestigen beide staatssecretarissen eerder gemaakte afspraken over de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van dit nieuwe gevechtsvliegtuig.

Namens de Nederlandse regering heeft Van Hoof op 5 juni jl. de MOU documenten ondertekend op vliegbasis Soesterberg. Van Amerikaanse zijde heeft Aldridge op 10 juni de documenten ondertekend in Washington DC. Met de uitwisseling van deze verklaringen onderstrepen beide regeringen vandaag hun wederzijdse betrokkenheid in het JSF project.

Met de ondertekening van het MOU heeft Nederland definitief besloten 848 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig. De overeenkomst geldt voor de komende tien jaar.

Ons land is sinds 1997 betrokken bij het JSF programma. Na het Verenigd Koninkrijk, Canada en Denemarken, is Nederland de vierde partner in de JSF ontwikkelingsfase.


* Dossier: F-16 vervanging