Politie Midden- en West Brabant

Persberichten 17 juni 2002, district Oosterhout

Datum: 17/6/2002
Auteur: Henk Ketelaar

maandag 17 juni 02

Team Werkendam Woudrichem
Bromfietsbestuurder onder invloed van alcohol
Op de Woudrichemseweg te Almkerk werd op 17 juni omstreeks 00.45 uur een
18-jarige man uit Almkerk, rijdend op zijn bromfiets, aangetroffen. De politie had sterk het vermoeden dat hij alcoholhoudende drank op had en nam hem mee naar het politiebureau voor nader onderzoek. Daar bleek hij een alcoholgehalte van 235 ug/l te hebben. Hiervoor kreeg hij een geldboete van 75 euro, wat hij direct betaalde.

Team Dongen
Geen bijzonderheden

Team Geertruidenberg Drimmelen
Inbraak in woning te Raamsdonksveer
Tussen zaterdag 15 juni 23.30 uur en zondag 16 juni 10.30 uur werd er ingebroken in een woning aan De Bossen in Raamsdonksveer. Om binnen te komen werden twee gaatjes in het raamkozijn van de keuken geboord. Uit de woning zijn diverse goederen gestolen.

Insluiping in woning te Lage Zwaluwe
Op zondag 16 juni vond tussen 19.00 uur en 24.00 uur een insluiping plaats in een woning aan de Kerkstraat te Lage Zwaluwe. Men is via een openstaand raam de woning ingeklommen. Uit een kamer werden drie sieradendoosjes en een rugzak ontvreemd.

Team Gilze en Rijen
Geen bijzonderheden

Team Loon op Zand
Geen bijzonderheden

Team Oosterhout

Politie onderwijs verandert

Politie neemt studenten praktijkexamens af

De politie Midden en West Brabant heeft vanmiddag tussen 14.30 en 16.00 uur in Oosterhout twee politiemensen in opleiding praktijkexamens afgenomen. De studenten deden in winkelcentrum Arkendonk anderhalf uur examen in toezicht houden in het publiek domein en 3 uur in verkeerstoezicht.

Het praktijkexamen, dat wordt afgenomen door het landelijk examenbureau van de politie, vindt voor het eerst plaats en maakt deel uit van een reeks praktijkexamens die nieuwe politiestudenten moeten afleggen tijdens hun opleiding. Dit komt door een reorganisatie van de opleidingen in politieland, waarbij de opleiding meer praktijkgericht is gemaakt.

Blauw op straat

In het verleden werden politiemensen volledig opgeleid op de politieschool waarbij zij beperkt stage liepen. Sinds 1 januari zitten de politiestudenten voor de helft van de tijd op school, de andere helft werken ze op een politieteam onder supervisie van een ervaren politieman of -vrouw. Hoewel het leren voor de student centraal staat, leveren zij ook een stuk productie in het politiewerk.

De vernieuwing van het politieonderwijs komt niet uit de lucht vallen. Politiemensen moeten steeds professioneler zijn in hun optreden in een sterk veranderende maatschappij. Het nieuwe onderwijs stelt daarom kennis iets minder centraal dan in het verleden. Het accent verschuift meer naar houding, gedrag en vaardigheden. Het gaat om de bekwaamheid in het politiewerk. Daarom is het politieonderwijs minder schools gemaakt en leert men voor de helft het politievak op de werkplek. Door de combinatie leren en werken duurt de opleiding langer dan voorheen. In het verleden was dat 9 tot 18 maanden, nu 2 tot 4 jaar afhankelijk van het niveau, maar studenten kunnen naarmate ze verder gevorderd zijn een steeds grotere productieve bijdrage leveren in het politiewerk.

Bevoegdheden student

De studenten zijn volledig bevoegd voor alle politietaken. Echter, zolang zij voor een bepaald onderdeel nog geen proeve hebben behaald, moeten zij het werk doen in begeleiding van een volledig opgeleide collega van het team. Zonder diens begeleiding gaan zij voor hun werk niet de straat op. Zodra zij een proeve met goed gevolg hebben afgelegd, mogen zij deze taken zelfstandig (zonder begeleiding) doen.

Man van mobile telefoon berooft
Op zondag 16 juni omstreeks 15.00 uur is op de Hildebrandlaan te Oosterhout een 29 jarige Oosterhouter, tijdens het uitlaten van zijn honden, door een onbekende man beroofd van zijn mobiele telefoon. Hij was aan het bellen toen een ongeveer 18-jarige jongen hem op de fiets voorbij reed en de mobiele telefoon uit zijn hand trok.

Team Waalwijk
geen bijzonderheden