Ministerie van Justitie

Daders mogen geen contact meer met gelovigen hebben

Priesters die misbruiken worden niet uit ambt gezet

De rooms-katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten hebben een plan aangenomen voor de omgang met priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. Ze kunnen volgens het plan niet langer contact hebben met gelovigen, maar zij worden niet uit hun priesterambt gezet. Met die maatregel hopen de Amerikaanse bisschoppen het vertrouwen van de gelovigen in de kerk te kunnen herstellen. De meeste slachtofferorganisaties vinden die maatregel niet ver genoeg gaan.

Drie dagen waren de Amerikaanse bisschoppen bijeen in Dallas om een bindende nationale politiek af te spreken in de aanpak van priesters die beschuldigd worden van seksueel misbruik. Sinds begin jaar wordt de Amerikaanse kerk overspoeld door klachten van misbruik. De roep om harde actie vanwege de gelovigen klonk almaar luider.

De maatregelen die vrijdagnacht met 239 stemmen tegen 13 werden goedgekeurd, komen niet helemaal tegemoet aan die roep. Het plan stipuleert immers dat priesters die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik of dat in de toekomst doen, niet uit hun priesterambt worden gezet. Zij blijven technisch gezien priester, maar ze kunnen geen kerkelijke taken meer uitvoeren. Zij krijgen de keuze zich terug te trekken in een kloosten. Wel moet van alle gevallen van misbruik aangifte worden gedaan. 'Zero-tolerance'-aanpak

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat priesters die slechts eenmaal hadden gezondigd zouden mogen aanblijven, mits ze in therapie zouden gaan en zich onder streng toezicht zouden laten plaatsen. Maar tijdens de bijeenkomst groeide de voorkeur voor een 'zero-tolerance'-aanpak.

De Amerikaanse bisschoppen hopen hiermee het vertrouwen te kunnen herstellen in de leiding van de rooms-katholieke kerk na een golf van onthullingen over seksueel misbruik door priesters. Golf van kritiek

De kerkleiding heeft een golf van kritiek over zich heen gekregen sinds de Boston Globe begin dit jaar onthulde dat kardinaal Bernard Law jarenlang een ontspoorde priester de hand boven het hoofd had gehouden. De priester zou ruim honderd kinderen hebben misbruikt. Dat was het begin van een stroom onthullingen waaruit bleek dat de bisdommen misbruikende priesters vaak hadden overgeplaatst en hun misstappen hadden afgekocht via peperdure schikkingen met slachtoffers die moesten beloven te zwijgen over de incidenten.

De gedachte dat de kerkelijke hiërarchie zich meer zorgen maakte over haar aanzien dan over het lot van de gewone gelovigen heeft de Amerikaanse katholieken diep geschokt.
Schandaal groter dan gedacht

Het schandaal rond seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten treft overigens veel meer priesters dan werd aangenomen. Uit eigen onderzoek van de Washington Post blijkt dat sinds de jaren zestig ten minste 850 priesters beschuldigd zijn van seksueel misbruik van minderjarigen. Het aantal priesters dat daadwerkelijk in de fout ging, ligt waarschijnlijk nog hoger. De krant citeert een advocaat uit Texas die beschikt over een lijst met 1200 namen en die ervan uitgaat dat het werkelijke aantal boven de 1500 ligt.

Tijdens de bijeenkomst in Dallas kregen de bisschoppen de verhalen van vier slachtoffers te horen. Bisschop Gregory vroeg in zijn toespraak slachtoffers die zich nog niet hadden gemeld alsnog naar voren te komen. Ook deed hij een oproep aan priesters die kinderen hebben misbruikt maar daarover tot dusver hadden gezwegen alsnog een bekentenis af te leggen.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 17-06-2002