Kamer van Koophandel

Ondernemers uit dorpen vragen inzet college

KvK Zakenavond Noordoostpolder

De ondernemers uit de groendorpen vragen meer inspanningen van het nieuwe college voor de economische ontwikkelingen en de leefbaarheid in de dorpen. Dit bleek donderdag 30 mei tijdens de jaarlijkse Zakenavond van de Kamer van Koophandel Flevoland in 't Voorhuys. Ruim 80 aanwezige ondernemers discussieerden hier met de nieuwe wethouder economische zaken Van Meijel over de ambities van het nieuwe gemeentebestuur.

In een terugblik op het afgelopen jaar moest voorzitter Greiner van de kamer van koophandel constateren dat op een aantal punten die op de Zakenavond vorig jaar aan bod waren gekomen, wel actie is genomen, maar dat ze nog niet zijn opgelost. Daarom is het goed dat ondernemers en ook de kamer van koophandel hiervoor aandacht blijven vragen. De onderwerpen die het afgelopen jaar op de agenda stonden zijn onder andere het verkeerscirculatieplan, de voorraad bedrijventerreinen en de communicatie tussen gemeente en bedrijven. Ook de toekomst van de dorpen is een jaarlijks terugkerend onderwerp.
Wethouder Van Meijel beloofde zich te willen inspannen voor het bestaande bedrijfsleven. Negentig procent van de groei van de werkgelegenheid komt nog altijd uit de gevestigde bedrijven. Verder gaf de wethouder aan dat het college met de nota economisch beleid een prima basis heeft om de mouwen op te stropen en hard aan de slag te gaan. Uit de gestelde vragen bleek echter al snel dat de ondernemers uit de dorpen er niet in geloven dat het college ook in de kleine kernen aan het werk wil. Zij zijn bang dat alle inzet van geld en aandacht naar Emmeloord zal gaan, terwijl ook de dorpen recht hebben op ontwikkelingsmogelijkheden. Zoals een van de aanwezigen het verwoordde: "De politiek heeft gekozen voor tien kleine dorpen, dus is de politiek ook verantwoordelijk voor al deze dorpen."

De oproep van de kamer van koophandel aan het gemeentebestuur om meer initiatieven te ontplooien vond gehoor onder de aanwezige ondernemers. Voorzitter Greiner had aan het eind van de avond iets te vaak 'wij volgen de provincie / het Rijk ..' uit de mond van de wethouder gehoord en deed dan ook een dringende oproep aan het college om niet te wachten op wat anderen bedenken, maar om zelf het voortouw te nemen. Uiteraard zijn ondernemers en kamer van koophandel graag bereid om hierin mee te denken.